Syrský premiér přežil atentát, ruské letadlo uhýbalo raketám

Damašek – Syrský premiér Vaíl Halkí přežil atentát na svůj konvoj v Damašku. Oznámila to televize libanonské šíitské strany Hizballáh Al-Manar. Podle syrského režimu došlo v damašské čtvrti Mazza k výbuchu, za nímž prý stojí teroristé. Podle syrské exilové opozice při útoku přišel o život jeden z Halkího bodyguardů. Ruský civilní letoun se 200 cestujícími na palubě dnes při přeletu nad Sýrií musel zase uhýbat protiletadlovým raketám.

„Teroristický útok v Mazze byl pokusem zasáhnout konvoj předsedy vlády. Doktor Vaíl Halkí je v pořádku a nic se mu nestalo,“ oznámila státní televize. Bomba podle ní vybuchla v blízkosti konvoje. Podle vlády explodovala nálož nastražená v autě, kterou útočníci odpálili na dálku. Na místě zemřelo několik lidí, přesný počet obětí ale syrské úřady neuvedly. Čtvrť je sídlem několika vládních organizací.

Halkí je ve funkci od loňského srpna. Nahradil Rijáda Hidžába, který loni uprchl do Jordánska a připojil se k opozici.

Syrská opozice se v minulosti pokusila několikrát o útoky na vysoké vládní představitele. Loni v červenci zahynul při atentátu na budovu národní bezpečnosti v Damašku ministr obrany Dáud Radžha a jeho náměstek a švagr prezidenta Bašára Asada Ásif Šaukat. Kdo ale stojí za dnešním útokem, není zatím jasné. Vláda tvrdí, že výbuch zorganizovali teroristé. 

Syrský premiér přežil atentát, ruské letadlo uhýbalo raketám (zdroj: ČT24)

USA a OSN se dál snaží ověřit zprávy o údajném použití chemických zbraní v Sýrii. „Nemáme jistotu. Existují informace, které mají Angličané a Američané, prověřujeme je,“ oznámil dnes francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.

To, že syrská vláda chemické zbraně použila v boji proti opozici, Washington poprvé připustil minulý týden. Zprávy rozvědky ale zatím nikdo neprokázal. Americký senátor John McCain nicméně prohlásil, že zahraniční jednotky by se měly připravit na případnou intervenci v Sýrii. Jejím cílem by mohlo být právě zabezpečení skladů chemických zbraní. Američani by podle McCaina do Sýrie vstupovat neměli.

„Je tam řada úkrytů, ve kterých jsou chemické zbraně. Nemůžeme dovolit, aby padly do rukou džihádistů. Jinak uvidíme, jak se používají i na jiných místech na Blízkém východě,“ prohlásil McCain.

Mluvčí Bílého domu Jay Carney:

"Můžu říci, že podle prozatímních důkazů byly chemické zbraně v zemi v menší míře použity. Musíme ale získat pádnější důkazy, než jsou tvrzení zpravodajských služeb."

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov
Zdroj: ČTK/AP/Mikhail Metzel

Lavrov: Neopakujte chybu z Íráku

Moskva pak dnes vyzvala svět, aby neopakoval chybu z Iráku. Podle ministra zahraničí Lavrova hodlají některé státy stupňováním hrozeb o použití chemických zbraní v Sýrii vyprovokovat zahraniční invazi. „Některé vlády se domnívají, že ke svržení syrského režimu jsou dobré jakékoli prostředky. Téma použití chemických zbraní je ale příliš vážné, nelze si s ním zahrávat,“ varoval.

Ve čtvrtek Washington poprvé připustil, že syrská vláda v bojích proti opozici patrně použila chemické zbraně, zřejmě sarin. Velká Británie kvůli sílícím důkazům o použití chemických zbraní v Sýrii v pátek vyzvala k většímu mezinárodnímu úsilí v řešení syrské krize. Britský premiér David Cameron řekl, že použití těchto zbraní by ospravedlnilo i případnou intervenci. Damašek použití chemických zbraní popírá.

Ruské letadlo muselo nad Sýrií uhýbat raketám

Ruský civilní letoun se dvěma stovkami cestujících, čelil při přeletu nad Sýrií ostřelování protiletadlovými raketami. Informovala o tom ruská agentura Interfax. Pilotům se prý podařilo provést uhýbací manévr na poslední chvíli. Explozi dvou raket v blízkosti ruského civilního letounu potvrdily i syrské úřady. Rakety podle nich odpálili rebelové, kteří se bránili náletům vládního letectva.

Údajně ostřelovaný letoun typu Airbus A-320 ruské společnosti NordWind přepravoval dvě stovky ruských turistů z oblíbeného egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Kazaně; nikdo nebyl raněn, ani letadlo nebylo poškozeno a přistálo v místě určení, tedy v metropoli ruského Tatarstánu v Povolží. Po přistání technici na letadle nenašli žádné poškození. Incident ještě nebyl oficiálně potvrzen, informaci prověřuje ruské velvyslanectví v Damašku.