Srážka dvou lodí u Řecka – dva námořníci se utopili, po dalších se pátrá

Atény - Po srážce dvou nákladních lodí poblíž Řecka se utopili dva námořníci, dalších osm lidí se pohřešuje. Loď, která plula pod vlajkou Cookových ostrovů, se kompletně potopila. Část z její syrské posádky se povedlo zachránit. Druhé plavidlo je téměř neponičené. Po pohřešovaných teď pátrají na moři jak policisté, tak vrtulníky.

Ke srážce došlo asi 125 kilometrů jihozápadně od poloostrova Peloponés. Po pohřešovaných pátrají záchranáři pomocí vrtulníku, letadla a rychlých člunů pobřežní stráže. Pomáhají i lodě, které jsou v okolí. Příčiny nehody zatím nejsou známy. V oblasti ale prý panovalo příznivé počasí. 

Potopená loď Piri Reis plula pod vlajkou Cookových ostrovů a převážela hnojivo z Ukrajiny do Alžírska. Plavidlo vlastní turecká společnost Emiroglu. Ze 17 lidí na palubě se zachránilo sedm, posádku tvořili především Syřané. 

Druhé plavidlo Consouth plulo po vlajkou karibských ostrovů Antigua a Barbuda a bylo na cestě z Malty do Turecka. Všech 16 členů jeho posádky, mezi nimiž jsou Rusové, Filipínci a Poláci, je podle pobřežní stráže v pořádku. Ani loď neutrpěla vážnější škody. 

Vydáno pod