Na Mount Everestu se servali horolezci se šerpy

Káthmándú - Nepálská policie vyšetřuje údajnou potyčku mezi dvěma evropskými horolezci a jejich nepálskými průvodci při výstupu na Mount Everest. K incidentu mělo dojít, když se Ital a Švýcar blížili k třetímu výškovému táboru. Průvodci je napadli poté, co je pár neuposlechl a neukončil svůj výstup. Informace zveřejnila BBC.

Ostrá bitka mezi zahraničními horolezci a místními šerpy se rozpoutala na nejvyšší hoře světa Mount Everestu. Podle svědků létaly v nadmořské výšce téměř 7500 metrů rány pěstí i kameny. Do sobotní rvačky se zapojili dva známí evropští horolezci - Švýcar Ueli Steck a Ital Simone Moro. Ti se spolu s britským fotografem Jonathanem Griffithem dostali do konfliktu se šerpy, když se blížili k výškovému táboru v 7470 metrech nad mořem. Skupina nepálských průvodců je požádala, aby chvíli počkali, až upevní lana. Jenže horolezci výzvu ignorovali. 

Místo konfliktu
Zdroj: ČT24

„Šerpové členům týmu řekli, aby nestoupali nad ně, ale oni to přesto udělali. Pak se utrhl kus ledu a zasáhl šerpy, což je rozčílilo,“ popsal americký svědek. Později ve výškovém táboře prý skupina rozhořčených Nepálců zaútočila na stany horolezců a zasypala je kameny. To si ale nenechali horolezci líbit a rozpoutala se bitka. „Byl to děsivý pohled, málem se pozabíjeli,“ vypověděl zmíněný svědek. 

Italský horolezec Moro v prohlášení na svých internetových stránkách označil za „vysoce nepravděpodobné“, že by jeho tým mohl shodit na šerpy jakékoli ledové úlomky. Podle něj se stal se svými kolegy terčem útoku „nezvladatelného davu“. „Najednou začali být agresivní a nejen mlátili a kopali horolezce, ale také na ně házeli množství kamenů,“ tvrdí. Podle Mora horolezci nijak nenarušili práci šerpů. Incident bude nicméně vyšetřovat policie.

Události - Rvačka na Mount Everestu (zdroj: ČT24)