Letta: Nepostavím-li za 18 měsíců Itálii na nohy, odstoupím

Řím - Italští poslanci v dolní komoře podle očekávání vyslovili večer důvěru nové vládě Enrica Letty. Levicový liberál slíbil, že do 18 měsíců postaví zemi ekonomicky na nohy a splní závazky vůči Evropské unii. V parlamentu představil program své vlády, v němž mimo jiné slíbil pozastavení kontroverzní daně z nemovitostí a boj za hospodářské vzkříšení země. Senát bude o kabinetu hlasovat v úterý.

Lettův kabinet podpořilo 453 poslanců především obou nejsilnějších politických uskupení v parlamentu, tedy levicové Demokratické strany a pravicového Lidu svobody expremiéra Silvia Berlusconiho. Proti bylo 153 zákonodárců, včetně zástupců protestního Hnutí pěti hvězd. Hlasování se zdrželo 17 členů parlamentů z Ligy severu, která je bývalým spojencem Berlusconiho. Lettův kabinet bude muset ještě podstoupit hlasování o důvěře v horní komoře - v Senátu. I při tomto úterním hlasování se čeká výrazná převaha stoupenců nové vlády.

Letta vyšel vstříc pravici příslibem, že nezavede plánované daňové zatížení, které chystala předchozí úřednická vláda Maria Montiho. Týká se to daně z nemovitostí a zvýšení daně z přidané hodnoty. Letta ale neupřesnil, jak takový výpadek ve výši šesti miliard eur z očekávaných příjmů zacelí.

Italský parlament
Zdroj: Andrew Medichini/ČTK/AP

Pozastavení a následné přepracování daně z nemovitosti zavedené předchozím Montiho kabinetem byl jeden ze zásadních předvolebních slibů pravice kolem expremiéra Berlusconiho. Letta také slíbil širší daňovou reformu, jejíž součástí by měly být například úlevy pro zaměstnavatele, kteří dají práci mladým lidem. Vůbec prvním krokem nové vlády podle něj bude snížení platu ústavních činitelů. Třetí největší ekonomika eurozóny podle premiéra potřebuje nejenom škrty, ale i prorůstová opatření. Pokud vláda nedokáže zemi postavit na nohy v následujících 18 měsících, bude to důvod k její rezignaci, dodal.

Enrico Letta, italský premiér:

„Pouhá úsporná opatření povedou Itálii do záhuby. Po deseti letech bez ekonomického růstu je nejvyšší čas pustit se do politiky, která ho podpoří.“

Letta rovněž kritizoval Evropskou unii, která podle něj prochází „krizí legitimity“, a tvrdil, že musí ještě vyvinout úsilí, aby se stala „motorem trvalého rozvoje“. Podle něj je správnou cestou pro EU její federalizace. Odpovědí na problémy EU je „větší integrace, která vede k federální Evropě,“ prohlásil. „V opačném případě by rizika nedodržení integrace byla neúnosná,“ dodal. Letta ubezpečil evropské metropole, že Itálie dodrží svoje závazky vůči EU. Dodal ale, že doufá, že díky tomu dostane jeho země „širší manévrovací prostor“ v oblasti financování kroků směřujících k oživení ekonomiky.

Enrico Letta
Zdroj: ČT24/Andrew Medichini

Šestačtyřicetiletý Letta z Demokratické strany (PD) složil svou vládu o víkendu poté, co se mu po několika dnech podařilo dosáhnout průlomové dohody mezi středolevou PD a Berlusconiho pravicovou stranou Lid svobody (PdL). Itálie předtím na dva měsíce uvízla v politické slepé uličce, když únorové předčasné volby skončily patem a ani jedna z velkých stran nezískala v parlamentu potřebnou většinu.

Aby ukázal, že jeho vláda je přátelská vůči unii, hodlá Letta v příštích dnech navštívit hlavní evropské metropole. Už v úterý jej přijme v Berlíně německá kancléřka Angela Merkelová a brzy poté zamíří i do Bruselu a do Paříže. 

Vydáno pod