První Madurův politický vězeň? Venezuelský exgenerál drží hladovku

Caracas - Významný představitel venezuelské opozice je ve vazbě. Soud Antonia Rivera obvinil z vyvolávání nedávných povolebních nepokojů, při nichž zemřelo devět lidí a desítky byly zraněny. Opozice protestovala proti podle ní zmanipulovanému hlasování a generála Rivera považuje za politického vězně nového prezidenta Nicoláse Madura. Rivero drží na protest proti svému zadržení hladovku.

Úřady tvrdí, že člen opoziční volební koalice Rivero byl jedním z organizátorů povolebních demonstrací, které byly podle vlády pokusem o převrat. Desetitisíce Venezuelanů v polovině dubna vyrazily do ulic na protest proti tisícům případů údajného ovlivňování výsledků voleb ze 14. dubna. Ty vyhrál s náskokem necelých dvou procent kandidát vládních socialistů Maduro před opozičním lídrem Henriquem Caprilesem. „Tohle je součást perzekuce, s níž přišla vláda, aby šířila strach,“ kritizoval Capriles Riverovo obvinění. „Jestliže budou takhle pokračovat, budou muset zavřít osm milionů Venezuelanů,“ dodal v narážce na rozdělení národa na dvě nesmiřitelné poloviny, které se datuje od březnového úmrtí bývalého prezidenta Huga Cháveze.

Capriles a s ním téměř polovina ze 20 milionů venezuelských voličů požaduje důkladné přepočítání hlasů, neboť se stále domáhá volebního vítězství. Národní volební rada v pondělí oznámila, že příští týden přepočet skutečně zahájí, avšak pouze elektronicky. Nebude tak kontrolovat identitu voličů, jak chce opozice, která kvůli jeho formálnosti přepočet označuje za „špatný vtip“. Na středu kvůli tomu chystá další velké protesty.

Vydáno pod