SpaceShipTwo uspěla, komerční cesty do vesmíru zase o něco blíž

Los Angeles - Komerční lety do vesmíru jsou na dosah ruky. Kosmické lodi SpaceShipTwo společnosti Virgin Galactic se při testovacím letu nad Mohavskou pouští v USA podařilo překonat rychlost zvuku a vystoupat do výšky skoro 17 kilometrů. Přes atmosféru se sice soukromý raketoplán zatím nedostal, i tak je to podle majitele společnosti Richarda Bransona významný posun. Komerční lety do kosmu plánuje firma zahájit ještě letos, na čekací listině má už 500 zájemců. Za budoucí výlet do vesmíru každý z nich zaplatil v přepočtu bezmála čtyři miliony korun.

SpaceShipTwo při dlouho odkládaném testu úspěšně vyzkoušela raketový motor; rychlost zvuku bude potřebovat k vystoupání do výšky nad 100 kilometrů.

„Tohle je v podstatě nejdůležitější část testovacího programu,“ říká o úspěšném testu Branson. „To, že se nám podařilo mít kosmickou loď ve vzduchu, je část dlouhé cesty do vesmíru. Ještě pár takových testovacích letů, kdy budeme pomalu přidávat zátěž, a pak se tu zase sejdeme a uvidíme, jak míří do kosmu. (…) Poprvé jsme byli schopni prověřit za letu plně integrované klíčové komponenty systému. Nynější nadzvukový úspěch otevírá cestu k rychlému postupu raketových letů této vesmírné lodi s velmi realistickým cílem úplných vesmírných letů do konce letošního roku,“ dodal.

Lety do vesmíru tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)

SpaceShipTwo doposud již absolvovala více než 20 testovacích letů, v pondělí však poprvé po odpojení od WhiteKnightTwo vyzkoušela raketový motor. Zapojila ho sice jen na pouhých 16 vteřin, nicméně to stačilo na překonání zvukové bariéry a dosažení rychlosti 1,2 Machu. Poté se klouzavým letem dostala zpět na Zemi.

Podle plánů budou výlety začínat startem nosného letounu WhiteKnightTwo, pod nímž bude kosmický stroj zavěšen, z kosmodromu Spaceport America, vybudovaného v poušti Nového Mexika. Ve výšce 15 kilometrů se SpaceShipTwo odpojí a zažehne raketový motor, který ji vynese nad zemskou atmosféru.

SpaceShipTwo nedosáhne oběžné dráhy, jde o plavidlo určené pro suborbitální lety podobné těm, jaké absolvovali v 60. letech minulého století první dva američtí astronauti Alan Shepard a Virgil Grissom. Kosmickou loď budou řídit dva piloti a najednou v ní může letět až šest turistů. Nevšední výlet by měl trvat 2,5 hodiny. Již nyní má letenku za 200 000 dolarů (téměř čtyři miliony korun) objednáno na 500 zájemců, mezi nimiž jsou i celebrity jako známý britský fyzik Stephen Hawking nebo americký herec Ashton Kutcher.