Z násilníků se stali vrazi: Čtyřletá znásilněná Indka zemřela

Dillí – Na zástavu srdce zemřela v pondělí večer čtyřletá dívka, která byla před dvěma týdny brutálně znásilněna a pohozena poblíž krematoria ve střední Indii. Dívka utrpěla těžká poranění mozku a pohlavních orgánů a od 18. dubna ležela v kómatu v nemocnici, napojená na respirátor. „Přestalo jí fungovat srdce a plíce. Je nelidské, že tak malé děvčátko se stalo obětí sexuálního zneužití,“ řekl její ošetřující lékař Ašók Tank.

Dcera námezdních dělníků byla 17. dubna vylákána ze svého domova ve státě Madhjapradéš, o den později ji nalezli rodiče silně krvácející, v kritickém stavu. Její únosce ji prý odvedl pod záminkou, že jí v nedalekém obchodě koupí banány. Policie zadržela v souvislosti s případem 27letého Fírúze Khána, svářeče z nedaleké továrny. Zatčen byl i 25letý Rákéš Čaudhrí, který údajně holčičku útočníkovi přivedl, ale sám ji neznásilňoval. Vyšetřování pokračuje a policie slíbila, že viníci dostanou ty nejpřísnější tresty.

Před deseti dny média informovala o znásilnění pětileté dívky ve čtvrti nižší střední třídy v Dillí. Dva předpokládaní pachatelé dítě unesli, když si hrálo před domem, a až dva dny je brutálně znásilňovali. Pak se děvče patrně pokusili uškrtit a nechali ho v zamčeném bytě. Dívka byla objevena po dvou dnech, když její pláč slyšeli sousedé. Loni v prosinci 2012 otřáslo Indií i okolním světem skupinové znásilnění a zbití studentky v jedoucím autobuse v Dillí. Mladá žena jeho následkům podlehla. Po celé zemi se začaly konat demonstrace a diskuse o postavení žen v indické společnosti a jejich bezpečnosti.

Množství hlášených sexuálních útoků na dívky mladší 18 let v Indii stoupá od 90. let a počet oznámených znásilnění dívek mladších deseti roků se v období 1990 až 2011 více než zdvojnásobil a dosáhl 875 případů ročně. Podle některých expertů je to mimo jiné tím, že více rodin nyní zločiny nahlásí, jiní vinu svalují na kombinaci společenských faktorů, včetně masivní migrace nekvalifikovaných dělníků z venkovských oblastí do měst, rozpadu tradičních úzce spjatých indických rodin a zvýšené konzumace alkoholu.