Mrtvý osadník na západním břehu, mrtvý radikál v Gaze

Jeruzalém - Palestinec dnes u Nábulusu na západním břehu Jordánu zabil židovského osadníka. Otce pěti dětí nejdříve pobodal, pak vzal jeho zbraň a zastřelil ho. Střílel také na policii, která na místo přijela, následně skončil ve vazbě. Je to první incident tohoto druhu na západním břehu od roku 2011. Krátce poté zabilo izraelské vojenské letadlo v pásmu Gazy islámského radikála a dalšího zranilo. Jde o první takový útok od listopadu, kdy se izraelsko-palestinské vztahy vyostřily.

Podle izraelských sdělovacích prostředků se první incident stal na autobusové zastávce, kterou kromě Palestinců používají také židovští osadníci a izraelští vojáci. Dvaatřicetiletého izraelského občana osady Jitšar, který je otcem pěti dětí, útočník nejdříve pobodal, pak vzal jeho zbraň a zastřelil ho. Střílel také na policii, která na místo přijela. Policisté palbu opětovali a útočníka zranili. Loňský rok se na západním břehu obešel bez úmrtí osadníků, v březnu předchozího roku tam byli ubodáni dva dospělí osadníci a tři jejich děti.

Izraelská armáda následně potvrdila, cílem její dnešní likvidační akce v pásmu Gazy byl radikál, který se účastnil 17. dubna raketového útoku na izraelský Ejlat ze Sinajského poloostrova. Na město tehdy byly vypáleny dvě rakety, ale nikdo přitom nepřišel o život ani nebyl raněn. Podle svědků patřil radikál k salafistické skupině a izraelská raketa ho zasáhla, když jel na motocyklu kolem výcvikového tábora Hamasu. Pocházel údajně z palestinského uprchlického tábora Šatí a patřil hned k několika salafistickým radikálním skupinám.