Mušaraf si už nezakandiduje; volby bude sledovat zpoza mříží

Islámábád - Pákistánský soud v Péšávaru doživotně zakázal bývalému prezidentovi Parvízi Mušarafovi ucházet se o jakýkoli veřejný úřad. Volby 11. května bude Mušaraf sledovat z vazby, jeden z jeho obhájců ale oznámil, že se někdejší vojenský vládce Pákistánu hodlá odvolat k pákistánskému Nejvyššímu soudu. Péšávarský soud vyřkl doživotní zákaz poté, co si vyslechl odvolání Mušarafových právníků, kteří žádali pro exprezidenta povolení kandidovat ve volbách; kandidaturu mu zakázal soud již dříve.

Mušaraf se do Pákistánu vrátil po téměř pěti letech v dobrovolném exilu, aby kandidoval v květnových volbách. Před dvěma týdny byl vzat do vazby kvůli svým politickým krokům z roku 2007, kdy v rámci střetu se soudním systémem odvolal vysoce postavené soudce a vyhlásil v zemi výjimečný stav. Tím podle žalobců porušil ústavu a dopustil se vlastizrady. Ve vazbě měl setrvat do 4. května. Minulý pátek byl Mušaraf oficiálně zatčen v souvislosti s vraždou bývalé premiérky Bénazír Bhuttové. Protiteroristický soud, který případ vraždy Bhuttové řeší, Mušarafovi prodloužil vazbu do 14. května. Nadcházející parlamentní volby plánované na 11. května bude tedy exprezident sledovat z vazby.

Bhuttová byla zastřelena po předvolebním shromáždění 27. prosince 2007, tedy v době, kdy Mušaraf stál v čele Pákistánu. Vyšetřovatelé OSN ve své zprávě z roku 2010 došli k závěru, že smrti expremiérky bylo možné předejít, a kritizovali Mušarafovu vládu, že Bhuttové neposkytla odpovídající ochranu.

Rozhovor s Janem Petránkem (zdroj: ČT24)