Chorvatský expremiér má v zahraničí tajná konta

Innsbruck/Záhřeb – Nad bývalým chorvatským premiérem Ivo Sanaderem se stahují mraky. Rakouská banka ho podezírá z praní špinavých peněz. Zjistilo se totiž, že Sanader má v zahraničí tajná konta. Expremiér je navíc v Chorvatsku obviněn z korupce. Zadržen byl minulý týden v Rakousku na základě mezinárodního zatykače. Soud už začal jednat o jeho vydání do Chorvatska.

„Banka v Innsbrucku kontaktovala soudní orgány s podezřením z praní špinavých peněz. Tato podezření se vyšetřují,“ oznámila dnes mluvčí Barbara Feichtingerová. Interpol totiž v zahraničí objevil tajná konta Sanaderovy rodiny, na kterých bylo přes milion eur. Větší část peněz uložil expremiérův otec, zbývajících 200 tisíc sám Sanader.

Ten byl minulý týden zadržen v Rakousku na základě mezinárodního zatykače. Chorvatsko viní Sanadera z korupce. Záhřeb už požádal Rakousko o vydání expremiéra. Soud o tom začal jednat, extradice by se ale mohla oddálit, pokud by byl Sanader kvůli praní špinavých peněz v Rakousku trestně stíhán.

Sanader veškerá obvinění odmítá. U soudu se ke svému případnému vydání do Chorvatska nevyjádřil, pokud by s ním ale souhlasil, mohl by být převezen v řádu dní. Pokud se odvolá, procedura se protáhne.