Francie vydraží vína ze sklepa v prezidentském paláci

Paříž - Je to nejrafinovanější a nejlépe žízeň hasící diplomatický prostředek, který pomohl upevnit spojení mezi Francií a jejími zahraničními spojenci. Nyní však bude vinný sklep v prezidentském Elysejském paláci v rámci úsporných opatření vlády vydražen, získané peníze by měly jít zpátky do francouzského státního rozpočtu.

Ve sklepě je 1 200 lahví a prestižní aukční dům Drouot je v Paříži nabídne 30. a 31. května. Aukci budou dominovat vína z oblasti Bordeaux a Burgundska a celkový zisk z prodeje by mohl činit 250 000 eur (6,4 milionu Kč). Část těchto peněz má podle jednoho z prezidentských úředníků jít zpět do státního rozpočtu a část bude investována do mladších, obyčejnějších vín, která však budou i tak vhodná pro prezidentskou tabuli.

Prodej má být součástí úsporných kroků, kterými se země snaží snížit svůj obrovský rozpočtový deficit a uklidnit partnery v eurozóně. V příštích pěti letech potřebuje Francie ušetřit 60 miliard eur.

Elysejský palác
Zdroj: ČT24

Organizátoři aukce agentuře Reuters řekli, že nejdražší zřejmě bude láhev vína Petrus z roku 1990, jejíž cena by mohla činit až 2 200 eur. Cena u nejlevnějších vín by mohla být 15 eur. Vinný sklep v Elysejském paláci je velmi přísně střeženým národním pokladem chráněným pancéřovými dveřmi. Na vína dohlíží hlavní someliérka Virginie Routisová.

K podobnému kroku se minulý měsíc uchýlila i britská vláda, která v rámci úspor vydražila ze svého sklepa francouzská vína. Poptávka po vínech z Francie zůstává vysoká, zvláště mezi Číňany a Američany. Čína je největším světovým dovozcem vín z Bordeaux.