Veřejnosti se ukázala další Pomahačova pacientka

Boston - Poprvé od únorové operace se na veřejnosti objevila další žena s transplantovaným obličejem. Na klinice v americkém Bostonu ji operoval český plastický chirurg Bohdan Pomahač. Její tělo podle něho zatím novou tkáň přijímá dobře. V následujících týdnech pacientku čeká ještě několik menších zákroků.

Chirurg Bohdan Pomahač úspěšně změnil život dalšímu pacientovi. „Jsem na téhle neskutečné cestě už šest let a dostat takový úžasný dar pro mě znamená konec jedné kapitoly. Opravdu skvělý způsob, jak se posunout kupředu. Život toho pro mě má určitě hodně schovaného,“ doufá čtyřiačtyřicetiletá matka dvou dětí Carmen Blandin Tarletonová.

Obličej jí znetvořil její bývalý manžel. Po rozvodu v roce 2007 ji polil technickým louhem. Za to si odpykává několikaletý trest. Popáleniny měla Carmen na 80 procentech těla a kromě toho téměř oslepla.

Únorová operace na klinice v Bostonu trvala skoro 18 hodin. Bohdan Pomahač vedl tým třiceti chirurgů, kteří voperovali obličej mrtvé dárkyně, a to včetně svalů, šlach i nervů. „Věděli jsme, že bude těžké pro Carmen najít správného dárce a že zvládnout potransplantační péči a odmítnutí organismu může být složité. Ale měli jsme plán a spolu s našimi kolegy z transplantační medicíny se nám podařilo dostat Carmen tam, kde je teď,“ dodal Pomahač.

Čtyřiačtyřicetiletá matka dvou dětí na tiskové konferenci řekla, že svůj příběh zveřejňuje proto, aby ostatním dodala sílu překonat bolest.

Veřejnosti se ukázala další Pomahačova pacientka (zdroj: ČT24)