Severokorejský ortel Američana Baeho – 15 let galejí

Pchjongjang – Režim KLDR vynesl rozsudek 15 let těžkých nucených prací nad korejsko-americkým turistou Kennethem Baem, který přebývá v tamním vězení od listopadu 2012. Kvůli verdiktu za „zločiny proti lidově demokratické republice“ se dá očekávat další zhoršení vztahů mezi severokorejským režimem a Spojenými státy. Podle analytiků se tak KLDR snaží vynutit si další návštěvu vlivného politika z USA. Analýza radarových snímků také potvrdila, že KLDR zřejmě dokončila stavbu nového lehkovodního jaderného reaktoru v Jongbjonu. Ten primárně slouží k výrobě elektřiny, lze ho ale využít i k produkci plutonia pro jaderné zbraně.

Čtyřiačtyřicetiletý Bae byl ve skupině pěti turistů, kteří v listopadu 2012 přicestovali na severovýchod KLDR do města Radžin. „Během vyšetřování přiznal, že spáchal nepřátelské zločiny směřující ke svržení KLDR,“ napsala minulý týden ve zprávě o zahájení soudu severokorejská tisková agentura KCNA. „Jeho zločin prokázaly důkazy,“ dodala.

Bae, o kterém severokorejské sdělovací prostředky informují pod jeho korejským jménem Pe Jun-ho, je šestý Američan zadržený v KLDR od roku 2009. Ostatní Američané byli nakonec deportováni, anebo propuštěni po diplomatických intervencích na nejvyšší úrovni; do některých případů se zapojili i bývalí američtí prezidenti Bill Clinton a Jimmy Carter.

Bývalý vyslanec OSN Bill Richardson předal severokorejským činitelům dopis týkající se Kennetha Bae během své lednové cesty. Setkat se s ním ale nemohl. Oficiálních informací o Baem se na veřejnost příliš nedostalo. Podle jeho přátel a jihokorejských aktivistů je Bae křesťanský misionář korejského původu s americkým občanstvím, který žije v čínském pohraničním městě a pravidelně navštěvuje KLDR, aby krmil místní sirotky. Neví se, zda se je nepokoušel obracet na víru.

KLDR údajně dokončila budování lehkovodního reaktoru

Analýza radarových snímků potvrdila dokončení stavebních prací na novém lehkovodním jaderném reaktoru v Jongbjonu. Americký nevládní institut US-Korea, který působí při univerzitě Johnse Hopkinse ve Washingtonu, ve středu oznámil, že by Severní Korea mohla reaktor spustit už během několika příštích týdnů.

Satelitní snímky Jongbjonu
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Vzhledem k tomu, že KLDR má údajně dostatečné množství obohaceného uranu, mohl by reaktor fungovat po dobu několika let, soudí američtí odborníci. Zařízení na obohacování uranu je umístěno nedaleko jongbjonského jaderného střediska. Jeho existenci KLDR oficiálně přiznala v roce 2010.

Lehkovodní reaktor je primárně určen k výrobě elektrické energie, ale může být použit i k výrobě plutonia pro jaderné zbraně.

Soul bude svým firmám kompenzovat ztráty způsobené uzavřením Kesongu

Jižní Korea uvolní 270 milionů dolarů (5,3 miliardy korun) jako mimořádnou výpomoc společnostem, které utrpěly finanční ztráty po uzavření průmyslového parku v severokorejském Kesongu. V zóně, kterou se KLDR rozhodla uzavřít, přebývá ještě sedm Jihokorejců, kteří vyjednávají o daňových a mzdových záležitostech.

Suh Ho, generální ředitel Představenstva pro podporu korejské spolupráce:

„Začali jsme zkoumat podmínky společností v Kesongu. Vláda se jim snaží poskytnout pomoc. Jakmile zjistíme, jak na tom teď firmy jsou, uvolníme pro ně další finance.“

Z průmyslové zóny Kesong, která se nachází na území Severní Koreje a která byla posledním symbolem spolupráce obou korejských států, se Soul rozhodl stáhnout všech svých asi 180 občanů, kteří tam dobrovolně zůstávali i poté, co KLDR komplex uzavřela. Všech 53 000 severokorejských dělníků, kteří v Kesongu pracovali, Pchjongjang z průmyslové zóny odvolal.

Z provozování průmyslového parku měly velký prospěch obě strany. KLDR získávala cenné valuty ve výši několika miliard dolarů ročně a jihokorejské firmy zase využívaly velmi levné pracovní síly ke zvýšení konkurenceschopnosti svých výrobků.

Kenneth Bae
Zdroj: ČTK/AP/Ahn Young-joon