Kolonisté v Jamestownu se navzájem pojídali, aby přežili

New York - Archeologické nálezy dokazují, že někteří obyvatelé první úspěšné britské kolonie na území USA Jamestown se nejspíš uchýlili ke kanibalismu. K této myšlence doposud přistupovali odborníci skepticky a přikláněli se k tomu, že se lidé živili jen zvířaty. Lidé ale své druhy většinou nezabíjeli – konzumovali už mrtvá těla.

Příběhy o pojídání psů, koček, krys, myší, hadů či kůže z bot za časů hladovění v Jamestownu jsou již známé. Existují také písemnosti, které se zmiňují o pojídání nebožtíků kolonisty, archeologové ale k těmto údajům doposud přistupovali skepticky.

Odborníci z institutu Smithsonian oznámili nález kostí 14leté dívky, které vykazují jasné známky toho, že se stala obětí kanibalů. Z ostatků je patrné, že tělo bylo značně neobratně rozsekáno. Dívka podle všeho byla v té době již mrtvá. Podle forenzního antropologa Douglase Owsleyho ostatky pocházejí z kruté zimy z přelomu let 1609 a 1610. Toto období je známo v historii Jamestownu jako „doba hladovění“, kterou nepřežily stovky lidí. Vědci se domnívají, že osadníci přijeli v době nejhoršího sucha za posledních 800 let, což znamenalo kritický nedostatek jídla pro zhruba 6 000 lidí, kteří osadu od jejího vzniku v roce 1607 do roku 1625 obývali.

William Kelso, vědec zabývající se Jamestownem:
„Poškození její lebky a zbytky dalšího jídla okolo nás přivádějí k myšlence, že aby lidé přežili, stávali se kanibaly.“

James Horn, Colonial Williamsburg Foundation:
„Zpráva šéfa kolonie George Percyho popisuje hrůzy, které osadníci zažívali během zimy. Nejprve jedli koně, pak své psy a kočky, stejně tak krysy, myši a hady.“

Dívčiny kosti archeologové nalezli v létě 2012 a jsou čtvrtým souborem ostatků, které odborníci v Jamestownu objevili mimo hroby. Vědci dívku pojmenovali jako Jane z Jamestownu, aby jí dali identitu. Ostatky byly ve sklepě, který byl naplněn odpadky včetně kostí koňů a dalších zvířat, které kolonisté v zoufalství snědli, uvedli archeologové.

Historické záznamy jsou děsivé. Někdejší vůdce kolonie George Percy psal o „světě strádání“, kdy živí vykopávali mrtvé z jejich hrobů, aby se najedli. Další případ uvádí jistého muže, který zabil, osolil a částečně snědl svou těhotnou ženu. Později byl za to popraven.

Jamestown založila stovka kolonizátorů v roce 1607 ve Virginii v oblasti zátoky Chesepeake, první rok přežilo jen 38 z nich. Extrémně tuhá zima o dva roky později pak donutila Angličany ke kanibalismu. Právě Jamestown si přitom Američané tradičně spojují s osadnickou romantikou. Místo je i dějištěm milostného příběhu bílého velitele a dcery indiánského náčelníka Pocahontas. Dnes je na místě původní kolonie vybudována kopie tehdejší pevnosti.