Izraelského exministra soudí kvůli korupci, svědčil proti němu jeho podřízený

Jeruzalém – Až čtyři roky vězení by mohly hrozit izraelskému exministrovi zahraničí Avigdoru Liebermanovi, proti němuž dnes u soudu svědčil jeho někdejší náměstek Daniel Ajalon. Ten je považován za hlavního svědka soudního řízení kvůli korupční kauze, do níž byl Lieberman údajně zapojen.

Ajalon vypověděl, že jej Lieberman výslovně požádal o jmenování Zeeva ben Arjeho velvyslancem v Lotyšsku. Žaloba chce dokázat, že post byl odměnou za to, že ben Arje dal ministrovi k dispozici tajnou dokumentaci z vyšetřování uvedené korupční kauzy. Lieberman vinu popírá a nepřiznává, že chtěl ben Arjeho za informace odměnit dalším velvyslaneckým postem. Ben Arje působil předtím jako velvyslanec v Bělorusku.

V dnešní výpovědi Ajalon uvedl, že pokyn ke jmenování ben Arjeho velvyslancem v Lotyšsku dostal i jeden z ředitelů na ministerstvu financí od šéfa Liebermanova úřadu Šarona Šaloma. Bývalý Liebermanův náměstek také prohlásil, že ministr měl právo spolurozhodovat o jmenování velvyslanců. Lieberman později Ajalona z úřadu propustil, ale Ajalon dnes řekl, že to není důvodem jeho svědectví proti bývalému nadřízenému.

Telefonát Ireny Kalhousové (zdroj: ČT24)

Prokuratura se snaží dokázat, že Lieberman, který byl tehdy poslancem, dostal v roce 2008 od ben Arjeho tajné informace z vyšetřování tehdejší kauzy praní špinavých peněz a že se mu za to odměnil kariérním postupem. Sám ben Arje byl v tomto případu souzen, k vině se přiznal a byl potrestán čtyřmi měsíci společensky prospěšné práce. Vypovídal už 25. dubna a řekl tehdy, že Liebermanovi informace o kauze dodal ústně i písemně, zatímco Lieberman tvrdí, že se o tom spolu nikdy nebavili. Napadl také ben Arjeho jako nevěrohodného svědka, který je prý snadno ovlivnitelný.

Vynesení rozsudku se očekává do několika měsíců. Pokud bude Lieberman usvědčen z morálního pochybení k trestu vyššímu než tři měsíce, nebude smět kandidovat do parlamentu po sedm let od vypršení trestu. Kvůli procesu na funkci ministra rezignoval už loni v prosinci.