Utekl bostonským atentátníkům, teď raději skrývá tvář

Boston - Šestadvacetiletý Číňan, kterého i s autem před dvěma týdny unesli aktéři bostonských atentátů bratři Carnajevové, promluvil poprvé v televizi. Popsal nejen chování Džochara a Tamerlana, ale i to, jak jim utekl. Kvůli ochraně soukromí si říká Danny a svou tvář skrývá. Policie mezitím dál atentát vyšetřuje. Soud teď poslal do vazby další tři lidi, kteří se na něm měli podílet. Při útoku v Bostonu 15. dubna zemřeli tři lidé a 260 utrpělo zranění.

Číňan Danny v rozhovoru potvrdil, že vůdčí postavení měl ve dvojici atentátníků starší Tamerlan, který později při přestřelce s policií zemřel. Zároveň ho popsal jako velmi precizního člověka, který si dával pozor, aby ho nic neprozradilo. „Neodpověděl jsem ani na textovku, odpověděl za mě Tamerlan. Bylo to v čínštině. Zeptal se mě: 'Co ti napsala?' A já mu řekl, co má spolubydlící říká. Použil v mém telefonu aplikaci, která mu převedla angličtinu do čínštiny. Takže si to přeložil z angličtiny do čínštiny a mé spolubydlící to poslal,“ říká Danny. Bratrům nakonec utekl u benzinové pumpy, čímž si podle svých slov zachránil život.

Policie teď dál celý případ prošetřuje a obvinila a vzala do vazby další tři lidi – Američana Robela Philippose, který křivě vypovídal, a dva kazašské spolužáky Džochara Carnajeva - Azamata Tažajakova a Diase Kadyrbajeva. Ti údajně vyhodili jeho batoh s pyrotechnikou a laptop. Když se skutečně ukázalo, že jedním z podezřelých je Džochar, začali panikařit, což je podle policie důkazem, že se mu snažili pomoct. Všichni ale obvinění odmítají.

Zatímco Kadyrbajev a Tažajakov mohou jít do vězení na pět let, Philipposovi hrozí až osmiletý trest. Další podezřelou v případu je i manželka staršího atentátníka Tamerlana Carnajeva. Podle vyšetřovatelů se mohla podílet na přípravě bomb.

Kazachstán spolupracuje s USA

Kazašské úřady odsoudily všechny formy terorismu a oznámily, že na případu spolupracují s americkými vyšetřovateli. Ministerstvo zahraničí zdůraznilo, že ani Kadyrbajev ani Tažajakov nejsou obviněni ze zapojení do atentátu, ale pouze ze zničení důkazů. „Jejich vina zatím nebyla prokázána a vyšetřování pokračuje,“ uvedla kazašská diplomacie.

Oba Kazaši se ve středu objevili u soudu, kde se vzdali možnosti propuštění na kauci a souhlasili, že zůstanou ve vazbě. „Dias Kadyrbajev obvinění naprosto odmítá. Nevěděl, že tato osoba byla zapojena do útoku. Zjistil to až mnohem později,“ prohlásil Kadyrbajevův obhájce.

Muž unesený bratry Carnajevovými promluvil v médiích (zdroj: ČT24)