Zneužil jsem 14 děvčat, přiznal u soudu moderátor Hall

Londýn - Třiaosmdesátiletý proslulý moderátor televizních soutěží a sportovních pořadů britské BBC Stuart Hall se před soudem přiznal ke 14 případům sexuálního napadení dívek, které se datují do let 1967 až 1985. Nejmladší z jeho obětí bylo údajně devět let. Další čtyři případy zneužití včetně jednoho znásilnění, z nichž byl obviněn, soud prozatím odložil.

Ještě v prosinci po svém zatčení přitom Hall tvrdil, že obvinění proti jeho osobě jsou krutá a vymyšlená. Během prvního soudního stání trval v emotivním projevu na své nevině. „Ještě nikdy v životě jsem neprocházel takovýmto stresem, velmi těžko se s tím vyrovnávám,“ řekl tehdy.

„Klient pochopitelně lituje toho, co udělal. Prostřednictvím mé osoby by se rád omluvil všem svým obětem,“ řekl podle deníku The Guardian Hallův právní zástupce Crispin Aylett. Soudce propustil Halla na kauci až do data vynesení rozsudku, které se očekává 17. června.

Stuart Hall pracuje pro BBC přes padesát let. V 70. letech se proslavil moderováním soutěže It's A Knockout a pak jako první uváděl televizní sportovní pořad A Question of Sport. Než jej po prosincovém obvinění stanice stáhla z vysílání, byl oblíbeným komentátorem fotbalových utkání na rozhlasové stanici BBC 5. Loni v lednu dostal od královny Alžběty II. řád Britského impéria.

Pro BBC jde o další nepříjemný případ podobného charakteru. Loni dospělo policejní vyšetřování k závěru, že další slavný moderátor, již zesnulý Jimmy Savile, v minulém století zneužil desítky dětí. Případy obou mužů spolu podle policie nijak nesouvisí.