Norové zadrželi řidiče a autobus Student Agency, kvůli drogám

Oslo - Policie v Norsku zatkla dva řidiče firmy Student Agency, údajně s podezřením na pašování drog. Zadržela také autobus firmy. Oba muži jsou nyní ve vazbě. Cestujícím, které měl autobus dopravit zpět do Prahy, zajistila společnost letenky. Zároveň se Student Agency obrátila na norské úřady s žádostí o navrácení autobusu.

Zatčení řidičů a zadržení autobusu potvrdil serveru mluvčí společnosti Aleš Ondrůj. „Nemáme bohužel přesné informace o tom, proč byli naši řidiči zadrženi. Každopádně zůstávají v Norsku a policie je vyšetřuje. Můžeme se jen domnívat, zda důvodem zatčení nejsou právě omamné látky,“ řekl Ondrůj.

„Máme potvrzeno zadržení dvou českých občanů. Jsou v norské vazbě,“ uvedl český velvyslanec v Norsku Milan Dufek.

„Důvodem zadržení podle norské policie bylo podezření ze spáchání závažného trestného činu. Na základě tohoto podezření byla uvalena vazba v délce čtyř týdnů,“ dodal mluvčí ministerstva zahraničí Karel Šrol.

Česká ambasáda sdělila, že autobus byl zadržen v oblasti Osla a případ řeší policie v okrese Follo, kam byli dotyční převezeni. Okres Follo se nachází jižně od norské metropole. Podle velvyslance zatčení zatím neprojevili zájem o pomoc české ambasády. Zastupitelský úřad ale informoval jejich rodinné příslušníky. Autobus společnosti Student Agency Norové zadržují už přes týden. „Je pořád v Norsku. Mají ho jako předmět doličný,“ uvedl velvyslanec Dufek.

Pokud se prokáže úmyslné selhání řidičů, čeká je od zaměstnavatele přísný trest a firma po nich bude požadovat úhradu škod. „Společnost zakazuje posádkám převážení čehokoli, co by nebylo součástí přepravy a tedy řádně odbaveným zavazadlem. Máme přísná pravidla, děláme i namátkové kontroly a za takové případné úmyslné pochybení budou zaměstnanci přísně potrestáni,“ uvedl Ondrůj.

Vydáno pod