Dřív dělila papeže smrt. Teď jen deset minut chůze

Vatikán – Emeritní papež Benedikt se vrátil ze svého dočasného domova v letní papežské rezidenci Castel Gandolfo do Vatikánu. Bude bydlet v klášteře Mater Ecclesiae ve vatikánských zahradách nedaleko baziliky svatého Petra. Benedikta po příjezdu přivítal i jeho nástupce František. Ten bydlí v ubytovně svaté Marty, jen deset minut chůze od nového bytu emeritního papeže.

Benedikt se uchýlil do Castel Gandolfa po své rezignaci 28. února. Předem oznámil, že se chce do Vatikánu vrátit, jakmile pro něj bude připraven byt. Do Vatikánu přiletěl šestaosmdesátiletý Benedikt vrtulníkem kolem páté hodiny odpoledne. Na vatikánském heliportu jej přivítal vatikánský státní sekretář Tarcisio Bertone a děkan kolegia kardinálů Angelo Sodano.

Po Benediktově návratu budou ve Vatikánu žít poprvé v historii úřadující a bývalý papež. Pozorovatelé upozorňovali na to, že přítomnost „stínového papeže“ přinese Františkovi těžkosti. Vatikán podobné spekulace ale rázně utnul. Benedikt hodlá zůstat po zbytek života v ústraní a věnovat se studiu a modlitbám.

Oznámením rezignace letos v únoru Benedikt XVI. šokoval doslova celý svět. Naposledy se k tomuto kroku uchýlila hlava římskokatolické církve ve 14. století.

Emeritní papež Benedikt se vrací do Vatikánu
Zdroj: ČTK/AP/Gregorio Borgia
Dva papežové va Vatikánu. František vítá Benedikta
Zdroj: ČTK/AP/Osservatore Romano, HO

Pokoj i pro Benediktova bratra

Emeritního papeže do nového bydliště doprovodí čtyři řádové sestry, které se dosud staraly o Benediktovu domácnost, a jeho osobní sekretář, biskup Georg Gänswein. V klášterním bytě je i pokoj pro hosty, který by měl využívat Benediktův bratr Georg Ratzinger.

Mater Ecclesiae

Klášter ve vatikánských zahradách je považován za oázu klidu uprostřed Vatikánu. Založil ho v roce 1994 Benediktův předchůdce Jan Pavel II. a sám Benedikt v něm v době svého pontifikátu třikrát sloužil mši.