WHO: Ptačí chřipka může být hrozbou pro celý svět

Ženeva - Nový kmen ptačí chřipky, který se objevil v Číně, může být podle Světové zdravotnické organizace (WHO) hrozbou pro celý svět a je třeba ho brát vážně. Kmen označovaný H7N9 v Číně zabil podle nejnovější bilance 25 lidí, nakaženo je dalších 125.

Podle odborníků WHO jde o jeden z nejnebezpečnějších chřipkových virů. Pro vysokou úmrtnost, poměrně prudký nárůst počtu nových případů v krátké době a možnost přenosu mezi lidmi, je kmen H7N9 považován za potenciální zárodek pandemie. 

Jeremy Farrar, expert na infekční nemoci, Oxfordská univerzita:

„Reakce na tento virus musí být klidná a rozvážná, ale nemůžeme ho brát na lehkou váhu.“

Kmen má podle odborníků několik znepokojivých vlastností, zejména dvě genetické mutace, které zvyšují možnost jeho přenosu mezi lidmi. Čím déle se bez kontroly šíří, tím je pravděpodobnost přenosu vyšší.

Ze zhruba 125 nakažených jich přes dvacet zemřelo, dvacet se uzdravilo a zbytek nemocných s chorobou stále zápasí. Infekce může vyvolat prudký zápal plic, otravu krve a selhání orgánů.

Virus H7N9 se zatím na člověka přenáší pravděpodobně z kuřat, přenos mezi lidmi dosud zaznamenán nebyl. Skutečnost, že věk pacientů se pohybuje v širokém spektru od kojenců po osmdesátileté seniory, označují vědci za důkaz, že jde o virus pro lidský organismus zcela nový. Imunitu vůči němu si lidé zatím nevytvořili.