Polsko roztáhne vlastní protiraketový deštník

Varšava - Polsko oznámilo plán na vybudování vlastního protiraketového štítu. Projekt za miliardy zlotých by měl do roku 2023 ochránit nejdůležitější strategické objekty a vojenské základny v zemi. Dílčí zakázky by mohly dostat i české firmy.

Protiraketový štít má Polsko ochránit proti nejnovějším letadlům i raketám středního a krátkého doletu. Vyvíjí se v továrnách zbrojního koncernu BUMAR. Práce na jeho základech mají skončit už letos. „Je to průmyslová inciativa, která má Polsku pomoct zavést nejnovější systémy protiletecké a protiraketové obrany s moderními technologiemi,“ slibuje ředitel projektu Marek Borejko.

Polský prezident Bronislaw Komorowski: „V první fázi musí být systém schopný ochránit naše vojáky a strategické objekty Polska.“

Sovětské radary zamíří do sběru

Bude to investice, kterou země nepamatuje. Poláci musí do dvou let vyměnit zastaralé radary, rakety i další zařízení ze sovětských dob. Sázejí na malé mobilní jednotky a nejmodernější techniku.

Nepřítele vidí v nevyzpytatelném Rusku, Bělorusku i dalších postsovětských státech. „Chceme se ochránit, protože tvoříme východní hranici Severoatlantické aliance,“ říká vojenský expert Wojciech Luczak.

Moderní štít spolkne obrovské peníze. Aktuálně se odhadují na 12 až 18 miliard zlotých. Poláci mají ale výdaje na armádu vysoké a navíc garantované ústavou. Jsou aktivní v Severoatlantické alianci (zvou do země americké vojáky), ale spoléhat chtějí hlavně na vlastní síly.

Nové vojenské plány chtějí Poláci sladit i se sousedními státy včetně České republiky. Detaily spolupráce v rámci protiraketového štítu můžou být známé do konce letošního roku.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)