Indie oplakává svého vězně zabitého v Pákistánu

Dillí - Indické úřady nechaly do země převézt tělo farmáře, kterého v minulém týdnu ubili spoluvězni v pákistánském vězení. Případ vyvolal velký ohlas veřejnosti a indická vláda už oznámila, že incident bude mít dopad na vztahy mezi státy. Rodina muže, který strávil za mřížemi 22 let, stále trvá na jeho nevině.

Farmář Sarabdžit Singh byl zatčen v roce 1990 po pumových atentátech v Láhauru a Faisalábádu, při nichž zahynulo 14 lidí. Byl usvědčen ze špionáže a z podílu na bombových útocích, za což dostal trest smrti. Na popravu čekal v pákistánském vězení od roku 1991, nakonec ho zabilo šest spoluvězňů. Devětačtyřicetiletého muže umlátili cihlami. Bezmála týden byl v kómatu, nakonec podlehl těžkému zranění hlavy.

„Je to smutné. Pákistán ukázal svou pravou povahu. Ukázal, že nemá lidskou tvář a my bychom měli zahájit mezinárodní debatu o tom, jak zachází s našimi vězni,“ říká zástupce ministerského předsedy Paňdžábu Sukhbir Singh Badal.

„Truchlíme s rodinou. Indická vláda bude pro pozůstalé dělat, co je v jejích silách,“ slíbila ministryně pro vnější vztahy Preneet Kaurová.

Indie truchlí za mrtvého farmáře (zdroj: ČT24)

Singhova rodina se stále snaží očistit jméno svého zemřelého příbuzného a celé jeho odsouzení zpochybňuje. Muž podle ní vstoupil do Pákistánu omylem ze svého domovského města v sousedním státě Paňdžáb a ničím se neprovinil. Indický premiér zase zkritizoval Pákistán za to, že neuposlechl výzvy Indie a neumožnil vězni, aby se po dvaceti letech za mřížemi vrátil do vlasti.

Indický ministr zahraničí Salman Khuršíd už oznámil, že tragédie uškodila vztahům mezi Indií a Pákistánem. Mezi těmi panuje dlouhodobě napětí – od získání nezávislosti na Velké Británii v roce 1947 spolu válčily třikrát. Indie zároveň vyzvala pákistánské úřady, aby smrt jejího občana důkladně prošetřily.

Vydáno pod