Nejhorší v moderní historii – v troskách textilky našli už přes 500 mrtvých

Dháka – Zřícení osmipodlažní budovy na předměstí bangladéšské metropole Dháky, které se stalo minulý týden, je nejhorší katastrofou svého druhu v novodobých dějinách. Počet nalezených obětí již překročil 500, a vyrovnal tak tragickou bilanci při kolapsu pětiposchoďového obchodního domu v Soulu, v jehož troskách v červnu 1995 zahynulo 501 lidí. Desítky lidí se v Bangladéši stále pohřešují. Podle vyšetřovatelů byla hlavní příčinou zřícení budovy pravděpodobně vibrace obřích elektrických generátorů umístěných proti předpisům ve vyšších patrech.

Záchranáři v noci na dnešek vyprostili ze sutin přes 50 těl a potvrzená bilance katastrofy z 24. dubna tak dosáhla 501 obětí. Jeřáby dál pokračují v odstraňování těžkých betonových panelů. „Nadále postupujeme velmi opatrně, abychom dostali ven těla nedotčená,“ uvedl velitel armádní jednotky, která při odklízení pomáhá.

Místo neštěstí obklopují příbuzní nezvěstných lidí s fotografiemi svých blízkých v rukou. Podle oficiálních údajů je pohřešovaných 149, neoficiální odhady jsou ale vyšší. V budově sídlilo pět oděvních továren, a když se objekt zřítil, bylo uvnitř asi 3 000 lidí. Zachránit se podařilo nejméně 2 437 z nich.

Policie už v souvislosti s nejhorší katastrofou v bangladéšském průmyslu zatkla devět osob včetně majitele budovy a čtyř majitelů továren, kteří nutili zaměstnance nastoupit do práce, přestože se ve stěnách budovy o den dříve objevily trhliny.

Mezi nově zadrženými je inženýr, který pracoval jako poradce majitele budovy v době, kdy se rozhodlo o ilegální přístavbě dalších tří pater k pětipodlažnímu objektu. Den před zřícením budovy byl inženýr přivolán na inspekci; budovu označil vzhledem k prasklinám za nebezpečnou a doporučil evakuaci. Ta se však neuskutečnila.

Tragédie vyhnala Bangladéšany do ulic. Požadují trest smrti pro majitele a všechny, kdo jsou za neštěstí odpovědní. Protestují hlavně proti nízkým platům a otřesným pracovním podmínkám.
Právě díky levné pracovní síle přitom v zemi šijí oblečení známé evropské i americké značky. Bangladéš je tak druhým největším výrobcem oděvů na světě. Na zlepšení bezpečnosti práce teď začala tlačit i Evropská unie, kam Dháka vyváží 60 procent své produkce. Pokud se to nezmění, chystá se na bangladéšské zboží zavést clo.

Případy zřícení budov s největším počtem obětí:

501 obětí - 24. dubna 2013 - Nejméně 501 těl objevili záchranáři v troskách osmipodlažní budovy, která se zřítila na předměstí bangladéšské Dháky. Počet obětí ale ještě nejspíš není konečný. Mezi mrtvými jsou hlavně ženy, jež tam pracovaly v textilních dílnách; z objektu Rana Plaza na předměstí Savar se podařilo vyprostit na 2 000 lidí.

501 obětí - 29. června 1995 - V jihokorejském Soulu se zřítil pětiposchoďový obchodní dům Sampung, v jehož troskách zahynulo 501 lidí a dalších 937 osob bylo zraněno. V prosinci téhož roku byl za neštěstí odsouzen majitel a zakladatel domu I Džun na deset a půl roku do vězení; jeho syn, ředitel obchodního domu, byl potrestán sedmi lety odnětí svobody. Příčinou neštěstí byly chyby v projektu budovy.

153 obětí - 11. dubna 2005 - Přes 150 osob zahynulo v troskách zřícené devítipatrové továrny na výrobu oděvů v Palašbari, asi 30 kilometrů od bangladéšské metropole Dháky. Budova se zřítila po výbuchu kotle, příčinou ale byly i konstrukční vady (stavba byla nepovolená).

137 obětí - 13. srpna 1993 - Zřícení hotelu Royal Plaza v thajském městě Nachon Ratčasima asi 220 kilometrů severovýchodně od Bangkoku si vyžádalo 137 obětí a přes 200 zraněných. Důvodem neštěstí byly neodborné stavební úpravy původní stavby.

114 obětí - 17. července 1981 - Během taneční zábavy se v hotelu Hyatt Regency v Kansas City zřítil vnitřní ochoz. Zahynulo 114 lidí a 216 jich bylo zraněno.