Raketa KLDR bude schopná zasáhnout USA, obává se Pentagon

Washington – Severokorejská raketa Tepodong-2 by při pokračujícím vývoji mohla být schopna nést jaderný náklad a zasáhnout část Spojených států. Vyplývá to ze zprávy amerického ministerstva obrany. Dokument připomíná poslední úspěchy KLDR, které by k pokroku mohly vést. V prosinci země odpálila vícestupňovou raketu s družicí, průběžně vylepšuje své jaderné zbrojní schopnosti a v únoru uskutečnila i pokusný atomový výbuch.

„Tyto pokroky v systémech balistických raket spojené s vývojem v jaderné technologii … jsou v souladu s deklarovaným cílem Severní Koreje dosáhnout schopnosti udeřit na americkou pevninu,“ uvedl Pentagon ve zprávě, kterou každoročně zhodnocuje situaci. „KLDR se bude posouvat blíže k tomuto cíli, a také zvyšovat hrozbu, kterou představuje pro americké síly a spojence v oblasti, pokud bude nadále pokračovat ve zkouškách a obětovat skrovné zdroje na tyto programy.“

Dokument charakterizuje Severní Koreu jako jednu z největších amerických bezpečnostních hrozeb v oblasti. Zveřejnění zprávy přichází v citlivé době, kdy se po dvou měsících stále agresivnější severokorejské rétoriky prošpikované hrozbami válkou začalo napětí mezi Pchjongjangem a Washingtonem mírně uvolňovat.

Severokorejské rakety
Zdroj: ČTK

„Když vypálí na Spojené státy pár raket, způsobí obrovské škody a ztráty na životech. Byla by to ale sebevražda režimu. Spojené státy společně s NATO by na útok velmi razantně odpověděly. Jde spíš o hrozbu, která bude pro Severokorejce esem při budoucím vyjednávání,“ uvedl zpravodaj ČT ve východní Asii Tomáš Etzler.

KLDR v roce 2005 podepsala dohodu, že se vzdá jaderného programu výměnou za hospodářskou pomoc. Později od ní ale odstoupila a nový severokorejský vůdce Kim Čong-un prohlašuje, že se jaderných zbraní nikdy nezřekne. Spojené státy ostře odmítly požadavek Severní Koreje, aby byla uznána jako stát disponující jadernými zbraněmi.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)