V regionech dali britští voliči důvěru protievropské straně

Londýn - Ve Velké Británii uspěla v regionálních volbách protievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP). Podle tamních médií posílila na úkor vládních konzervativců a dosáhla podobných výsledků jako labouristé. Strana prosazuje vystoupení Britů z Evropské unie.

Po sečtení hlasů v sedmi ze 34 hrabství a vyšších samosprávných celků, jejichž zastupitele šli voliči ve čtvrtek vybírat k urnám, získala strana 42 míst v radách. Průměrný zisk UKIP činil 26 procent hlasů, což by byl pro dosud spíše okrajovou formaci historický úspěch.

Paul Nuttall, europoslanec a místopředseda UKIP:

„Lidé nás volí, protože jsme uspěli v debatách o imigraci a EU.“

Podle analytiků získávají takzvaní independentisté křesla na úkor Konzervativní strany premiéra Davida Camerona. Ta v minulých regionálních volbách zcela dominovala a podle dosavadních výsledků je nejsilnější i teď. Ze svých pozic však značně ustoupila. Konzervativci dokonce zaostali za UKIP v doplňovacích volbách, v nichž obyvatelé jednoho z okrsků v severní Anglii vybírali nového člena dolní komory parlamentu.

Telefonát Jana Jůna (zdroj: ČT24)

Cameron a jeho lidé zatím označovali členy UKIP za „klauny“ či „salónní rasisty“, po volbách začíná vládnoucí strana vnímat protievropskou formaci jako hrozbu, která může konzervativce připravit o část voličů přesvědčených o nutnosti vystoupit z EU. Ve straně se nyní široce diskutuje o setrvání v EU, o čemž Cameron občanům slíbil vypsat referendum. Radikálně euroskeptické křídlo konzervativců premiérovi vyčítá přílišnou vstřícnost vůči Bruselu, což prý může straně UKIP přivést další voliče.

Vydáno pod