Podání ruky už není problém - moderní protézy se ovládají mobilem

New York – Díky mobilní aplikaci už nemusí Američan Jason Koger jezdit pořád za lékaři. Muž, kterému před pěti lety po těžké autonehodě amputovali obě ruce v předloktí, si pohyby svých bionických protéz nyní pomocí stylusu a iPhonu může nastavit sám. Moderní protézy ruky, takzvané i-limbs (i-končetiny), vyvinula britská firma Touch Bionics, která se opírá o bioniku, což je obor, který v technice využívá znalostí fungování živých organismů. Její protézy tak věrněji kopírují svalový pohyb skutečných rukou.

Koger od amputace vyzkoušel již řadu nejrůznějších protéz, ty poslední již byly velmi pokročilé. Takzvané myoelektrické protézy, které reagují na elektrické impulsy generované zbývajícími svaly v pažích, mu umožňovaly přesnější pohyby. Každý z nich ale musel konzultovat se specialistou, který mu pomáhal nastavovat funkci protéz, aby mohl udělat tak „obyčejnou“ věc, jako je například podání ruky. Vždycky ale přicházel na to, že to není úplně ono. Řešení přinesla až mobilní aplikace pro jeho iPhone, která mu umožňuje přeprogramovat ruku pouhým použitím stylusu. Médiím pak předvedl, jak si může vybrat jeden ze 24 vzorů pohybu, jež mu subjektivně nejvíce vyhovují.

„Před pěti lety jsem si sám nemohl navléknout kalhoty,“ říká 34letý Koger, který dnes chodí na lov a dělá věci, u nichž by si předtím nikdy nedokázal představit, že jich kdy bude znovu schopen. Médiím předvedl, jak umí uchopit pomeranč, baseballový míč a plechovku s limonádou.

  • Jason Koger a jeho bionické protézy autor: Matt Rourke, zdroj: ČTK/AP
  • Bionické protézy Jasona Kogera autor: Matt Rourke, zdroj: ČTK/AP

Aplikace moderních technologií ve využívání protéz postupuje mílovými kroky i díky štědré podpoře americké vlády s ohledem na růst počtu zranění s amputacemi u vojáků účastnících se intervencí v Iráku a Afghánistánu. „I-končetina“ umožňuje, aby se prsty a palec pohybovaly nezávisleji než doposud a lépe chytaly vybrané předměty díky motůrkům v každém prstu, i palci, což předchozí protézy neměly. Mílovými kroky ale postupuje i cena: Protézy horních končetin vyjdou jednoho pacienta na zhruba 100 000 dolarů (necelá dva miliony Kč). Koger ale měl štěstí: protézy dostal od firmy zadarmo výměnou za předvedení jejich kvalit.