Izrael si došlápl na zásilku raket v Sýrii, USA vstup vojsk neplánují

San José - Spojené státy nezapojí své pozemní jednotky do konfliktu v Sýrii. Na návštěvě Kostariky to řekl prezident Barack Obama, jenž čelí značné kritice za to, že nepodniká tvrdší kroky proti režimu Bašára Asada po nedávných chemických útocích. Nálet na Sýrii mezitím uskutečnil Izrael - jeho cílem se stal syrský konvoj převážející rakety určené pro hnutí Hizballáh. Kvůli operacím syrské armády prchají v posledních dnech z pobřežních oblastí stovky lidí. Podle opozice tam vládní jednotky provádějí čistky, kterým padly za oběť už desítky lidí.

Terčem bombardování zřejmě byly konvenční zbraně určené pro libanonské militantní hnutí Hizballáh. Izrael v minulosti opakovaně varoval, že takovéto dodávky zbraní teroristům v čele s Hizballáhem nebude tolerovat.

„Takové zprávy nekomentujeme,“ oznámila izraelská armáda. Žádné informace neposkytl ani Washington. Bílý dům odkázal na izraelskou vládu a Pentagon zprávu odmítl komentovat. Vyslanec Sýrie při OSN na dotaz Reuters uvedl, že v tuto chvíli o žádném útoku neví.

„Můžeme jen říci, že Izrael je rozhodnut zabránit přesunu chemických či jiných rozhodujících zbraní z rukou syrského režimu teroristům, obzvláště pak libanonskému Hizballáhu,“ citovala AP prohlášení izraelského velvyslanectví ve Spojených státech.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

USA chtějí konflikt řešit jinak než intervencí

Podle prezidenta Obamy by vstup amerických vojsk na území Sýrie nebyl dobrý ani pro USA, ani pro Sýrii samotnou. Podobný scénář proto neočekává. Na tiskové konferenci v rámci návštěvy středoamerické Kostariky rovněž dodal, že vůdcové v Sýrii, se kterými svůj názor konzultoval, s ním souhlasí.

Spojené státy prý vyvíjejí tlak na syrskou vládu jinými způsoby. Pokud by se potvrdilo systematické používání chemických zbraní v zemi, jsou podle Obamy připraveny USA předložit důkazy mezinárodnímu společenství. Z použití chemických zbraní se totiž navzájem obviňují rebelové i vláda. Podle Bílého domu bude vyšetřování trvat ještě několik týdnů.

  • „Co se týče dalších možných opatření, budou záviset na dvou věcech. Zaprvé na důkazech, které najdeme, a zadruhé na zájmech amerického lidu,“ dodal Obama.

Syrští rebelové by uvítali bezletovou zónu

Mnozí obviňují Obamovu administrativu z liknavosti. Do konfliktu by podle nich měla na straně rebelů zasáhnout co nejdříve. Například republikánský senátor John McCain navrhuje vytvoření bezletové zóny, kterou by syrští rebelové uvítali asi nejvíce. Jen těžko se totiž brání bombardování vládních letounů.

V Sýrii již více než dva roky zuří občanská válka, ve které zahynulo přes 70 tisíc lidí. Před boji uprchly více než tři miliony obyvatel. Jakékoli tvrzení o násilných činech v Sýrii je však zpravidla obtížné nezávisle ověřit. Naposledy opoziční aktivisté informovali, že Asadův režim popravil více než 40 civilistů ve vesnici al-Bajda.

Mocnosti zatím s intervencí váhají (zdroj: ČT24)