Pohřební ústavy v USA odmítají pohřbít Carnajeva

Washington - Správy hřbitovů ve Spojených státech odmítají pohřbít atentátníka z Bostonu Tamerlana Carnajeva. Jeho tělo vydaly úřady rodině. Pokud se nepodaří některý ze hřbitovů přesvědčit, správa bude muset požádat o pomoc vládu. Ta chce ještě před pohřbem nechat provést druhou pitvu. 26letého muže, staršího z bratrů Carnajevových, zastřelila při honičce policie. Jeho mladší sourozenec Džochar je těžce zraněný, k útoku na účastníky Bostonského maratonu se přiznal.

Mluvčí Tamerlanovy rodiny oznámila, že příbuzní žádají o „nezávislou“ pitvu, která má okolnosti smrti objasnit. Podle úmrtní zprávy, již CNN telefonicky přečetl šéf pohřebního ústavu Peter Stefan, utrpěl Tamerlan střelná zranění trupu a končetin, jejichž následkem byla otevřené rány na hlavě a trupu. Úřady po ohledání již dříve uvedly, že tělo ještě při útěku přejel jeho mladší bratr Džochar.

Pohřeb by se měl uskutečnit po pitvě. Hledání místa pro uložení ostatků je komplikované, americké hřbitovy je nechtějí přijmout. Rodiče také již dříve oznámili, že Tamerlanovo tělo nechtějí pohřbít v jihoruském Dagestánu, kde žijí.

Stephan, který ve městě Worcester již pořádal muslimské pohřby a je známý v místní muslimské obci, řekl, že za přijetí Tamerlanova těla čelí kritice. Očekává, že se před sídlem jeho ústavu Graham, Putnam and Mahoney Funeral Parlors uskuteční protesty obyvatel. „Je potřeba tuto situaci řešit. Začíná to trvat moc dlouho. Každý si zaslouží pohřeb. Nezáleží na tom, o koho jde. Nelze si nějak vybírat,“ zlobí se šéf pohřebního ústavu.

Džochar a Tamerlan Carnajevovi
Zdroj: ČT24

Tamerlan a jeho bratr Džochar, oba čečenského původu, jsou podezřelí, že 15. dubna nechali explodovat dvě podomácku vyrobené bomby u cíle tradičního maratonu v Bostonu. Exploze zabily tři lidi a zranily dalších 264 osob. Deset lidí přišlo o končetiny. Atentát proti účastníkům sportovní akce vyvolal v USA i zahraničí velké pohoršení.

Tamerlanova manželka Katherine Russell odmítla vyzvednout mužovo tělo z márnice a přenechala péči o pohřeb jeho příbuzným. Úřady vydaly rodině tělo ve čtvrtek. Před pohřebním ústavem Stephana se o uspořádání pohřbu pokusil jiný ústav, který podle Reuters přijal tělo jako první.