Při útocích v Afghánistánu zemřelo sedm zahraničních vojáků

Kábul - Výbuch bomby na silnici v jižním Afghánistánu dnes zabil pět příslušníků americké armády. Afghánský voják poté na západě země usmrtil další dva členy mezinárodních jednotek. K incidentům došlo necelý týden po tom, co Taliban zahájil každoroční jarní ofenzivu. Tentokrát varoval, že bude útočit hlavně na zahraniční základny a diplomatická sídla. Na začátku týdne zabila bomba v jiho-afghánské provincii Helmand i tři britské vojáky.

Kromě bombových incidentů země v současnosti řeší i diplomatickou kauzu. Prezident Hamíd Karzáí dnes popřel tvrzení tisku, že peníze vyplácené americkou CIA úřadu afghánského prezidenta šly do kapes šéfům radikálního hnutí Taliban a dalších válčících skupin v Afghánistánu. Vyzval vedení CIA, aby na základě těchto spekulací neukončilo pravidelnou finanční pomoc jeho úřadu.

Deník The New York Times (NYT) koncem dubna uvedl, že CIA v posledních deseti letech vyplatila úřadu afghánského prezidenta desítky milionů dolarů. Dále tvrdil, že tyto peníze Karzáího lidé rozdali válčícím vůdcům, z nichž někteří se podílejí na obchodu s drogami či spolupracují s islámským hnutím Taliban, proti kterému Američané v zemi bojují.