Židé, omluvte se Maďarům, znělo na demonstraci Jobbiku

Budapešť – Nacionalisticky laděnou demonstraci uspořádalo v Budapešti hnutí Jobbik. Krajně pravicové sdružení tak učinilo den před začátkem sjezdu Světového židovského kongresu (WJC), který se uskuteční v maďarské metropoli. Kontroverzní akce přilákala několik stovek lidí a měla vyjádřit nesouhlas s „bolševismem“ a „sionismem“. Akce se obešla bez výtržností i porušování zákona - i kvůli tomu, že policie byla připravena zakročit při jakémkoliv náznaku provokace.

Světový židovský kongres se tradičně schází v Jeruzalémě. Tentokrát zasedne v Maďarsku - chce podpořit místní Židy proti sílícím extrémistům. Právě nesouhlas se sjezdem se stal hlavním tématem shromáždění. Řečníci rovněž vyzvali zákonodárce a všechny veřejné zaměstnance, kteří vedle maďarského občanství mají také izraelské, aby rezignovali. „Lidé, kteří mají dvojí občanství, a to Izraele a Maďarska, mohou představovat bezpečnostní riziko,“ nechal se slyšet poslanec a člen strany Márton Gyöngyösi.

Předseda Jobbiku Gábor Vona apeloval na Židy v zemi, aby se „omluvili za vraždy Maďarů“, které podle něj spáchali židovští komunisté. „Genocida, které se Izrael dopustil na původním palestinském obyvatelstvu, je horší než ta, jakou si ve svých smělých snech nacisté malovali,“ prohlásil dodal Gyöngyösi. Gyöngyösi na konci roku 2012 vyzval parlament, aby vytvořil soupis Židů v Maďarsku.

  • Demonstrace strany Jobbik zdroj: ČT24
  • Demonstrace před maďarským parlamentem autor: Laszlo Beliczay, zdroj: ČTK/AP

Původní policejní zákaz dnešní akce zrušil soud. I přes tento verdikt maďarský premiér Viktor Orbán nařídil ministerstvu vnitra, aby použilo „veškeré zákonné prostředky“ k tomu, aby demonstraci zabránilo. V rámci tohoto nařízení policie uzavřela několik ulic, které vedly na místo shromáždění, proti účastníkům ale nijak nezasáhla.

Strana Jobbik ve volbách v dubnu 2010 získala 17 procent hlasů a v parlamentu má přes 40 poslanců. Podle posledních průzkumů se těší podpoře pětiny Maďarů. Demonstrace během Světového židovského kongresu ale radikálové neplánují. Policie by totiž v takovém případě už musela zakročit.

Nacisté během holokaustu vyvraždili až šest milionů Židů, z toho přes 600 tisíc jich pocházelo z Maďarska. Většina maďarských Židů zahynula v plynových komorách koncentračního tábora Osvětim během transportů, které začaly v květnu 1944. Do července tam nacisté odvezli přes 400 tisíc lidí. Devadesát procent transportovaných zavraždili hned po příjezdu do Osvětimi.

Jobbik znovu svolal příznivce do ulic (zdroj: ČT24)