Kaddáfího suita žádné funkce nedostane, rozhodla Libye

Tripolis – Vysocí političtí funkcionáři z éry diktátora Muammara Kaddáfího propříště nebudou smět v Libyi zastávat žádné vládní funkce. Rozhodl o tom tamní parlament s tím, že zákaz bude platit deset let. Nový zákon ovšem může zkomplikovat i politickou budoucnost současného premiéra Alího Zajdána, který v 70. letech ve službách Kaddáfího režimu působil.

Muammar Kaddáfí vládl Libyi dvaačtyřicet let až do předloňského povstání, po němž zemi ovládla opozice. Premiér Alí Zajdán v době Kaddáfího kurately zastával diplomatické posty, než v roce 1980 přešel k opozici. Nový zákon ovšem přesně nestanovuje, zda byla jeho pozice dostatečně vysoká na to, aby znamenala Zajdánův konec v premiérském křesle.

Nekonkrétnost zákona proto může podle kritiků přispět k jeho snadné zneužitelnosti při vyřizování účtů s kýmkoli, kdo se sebeméně zapletl s minulým režimem. „Tento zákon je příliš vágní, potenciálně se vztahuje na kohokoli, kdo kdy pracoval pro úřady během čtyř desetiletí Kaddáfího vlády,“ řekla ředitelka regionální pobočky lidskoprávní organizace Human Rights Watch Sarah Whitsonová. Ani sami poslanci si ovšem údajně nejsou jisti tím, koho se přesně bude zákon týkat; parlament proto nejprve vytvoří komisi, která bude dopady normy zkoumat.

Zákon prošel parlamentem po dlouhých měsících celonárodních diskusí, když parlament odmítl několik předchozích verzí. K úspěšnému hlasování poslance popohnaly až skupiny ozbrojenců, které se zmocnily dvou ministerstev a vyhlásily, že je opustí až po přijetí zákona.