„Nacistická nevěsta“ našla rodinu, která ji svedla na dráhu zločinu

Mnichov - Když se v listopadu 2011 Beate Zschäpeová sama vydala policistům, řekla tehdy, že je její rodina mrtvá. Měla přitom na mysli dva muže, kteří jí byli nejbližší. Byli to Uwe Mundlos a Uwe Böhnhardt, se kterými založila neonacistickou skupinu Národně socialistické podzemí (NSU) a kteří si vzali život krátce před odhalením NSU. Právě tito muži měli s pomocí milenky Beate zabít deset lidí.

Německá pravicová radikálka Beate Zschäpeová je hlavní obžalovanou v procesu takzvaných kebabových vražd. Hrozí jí doživotí. Tato žena, přezdívaná nacistická nevěsta, odmítá vypovídat, a tak je její podíl na zločinech vražedného neonacistického společenství dál nejasný. 

Beate Zschäpeová je obviněna z napomáhání vražd osmi Turků, jednoho Řeka a policistky. Taktéž se má zodpovídat ze dvou bombových útoků v Kolíně, žaloba ji viní také z podílu na 15 loupežných přepadeních německých bank. 

Podle serveru Spiegel Online měla Beate milostný vztah s oběma muži, žila s nimi celkem 14 let. Měla k nim dokonce blíž než k vlastním příbuzným. Otce nikdy nepoznala a s matkou se nestýkala.

Uwe Böhnhardt a Beate Zschäpeová
Zdroj: Getty Images/ISIFA

Zschäpeová se narodila v roce 1975 v Jeně. Její matka otěhotněla, když studovala v Rumunsku. Otec se k dítěti nikdy nepřihlásil. Matka se po porodu vrátila do školy a malou Beatu nechala v Jeně u svých rodičů. Vzala si ji k sobě, až když bylo Beatě pět let, vřelejší vztah k vlastní matce už ale Beate nikdy nenašla. 

V roce 1993 Beate potkala v jednom z klubů v Jeně Uweho Mundlose. Právě on ji přivedl mezi mladé neonacisty. Pak ji ale navíc okouzlil i o dva roky mladší Uwe Böhnhardt, kvůli kterému dokonce Mundlose nakrátko opustila. Böhnhardt byl přitom zapálený pravicový radikál. Vznikl tak dlouholetý milostný trojúhelník, oba muži se stali její náhradní rodinou. Žili všichni společně celkem 14 let. Trojice se přitom výrazně angažovala na neonacistické německé scéně. A takto začala Beatina dráha zločinu, píše Spiegel Online. 

Uwe Mundlos, Beate Zschäpeová a Uwe Böhnhardt (zleva)
Zdroj: Getty Images/ISIFA

Na útěku

S Böhnhardtem nejprve poničili památník obětem fašismu v Rudolstadtu. Trojice si poté pronajala garáž, kde zkoušeli vyrábět falešné bomby. Policie tady při razii v roce 1998 našla několik trubkových bomb bez roznětek. Uvnitř náloží bylo přitom skoro kilo a půl TNT. Trojlístek se následně dal před policisty na útěk. 

Následovalo několik let skrývání, kdy Beate i její kumpáni střídali identity. Její práce přitom byla zajistit zázemí. Měla za úkol tvářit se jako příjemná a vstřícná sousedka, která ochotně lidem v okolí vysvětlovala, že jeden z mužů, se kterými žije, je její bratr a druhý pak její přítel. Právě proto popisují Beate lidé ze sousedství vždy jako příjemnou a milou ženu. Nikdo z jejího okolí přitom ani netušil, že je zřejmě zapletená do několika vražd a loupeží. 

Spolu s Zschäpeovou na lavici obžalovaných usednou bývalý funkcionář krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa Ralf Wohlleben a neonacista Carsten S., kteří měli shánět pro NSU zbraně. Kvůli podpoře NSU stojí před soudem ještě další dvojice pravicových extremistů - André E. a Holger G.