Schwarzenberg jedná v Izraeli, v říjnu tam zamíří i Zeman

Jeruzalém – Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se během návštěvy Izraele setkal s novým izraelským velvyslancem Garym Korenem, který bude v Praze působit od srpna. Schwarzenberg se v Izraeli účastní česko-izraelského fóra. Jednal i s prezidentem Šimonem Perézem, který oznámil, že v říjnu je v Izraeli očekáván i český prezident Miloš Zeman.

Izrael bude mít od srpna v České republice nového velvyslance. Jaakova Levyho, který stojí v čele izraelské mise od roku 2008, vystřídá diplomat Gary Koren. „Do Prahy se těším,“ avizoval při setkání se Schwarzenbergem Koren. 

Ten dosud pracuje jako ředitel kanceláře generálního sekretáře izraelského ministerstva zahraničí. Předtím byl velvyslancem v Litvě a Lotyšsku a působil též na nižších diplomatických postech jinde v zahraničí. 

V Praze naopak vyvolává spory to, kdo bude českým velvyslancem v Izraeli. Dosud zastává tento post Tomáš Pojar. Nyní se spekuluje o tom, že ministr zahraničí by rád poslal do Izraele Alexandra Vondru. A právě obsazení postu velvyslance v Izraeli je i jednou kapitolou ve sporu ministra zahraničí s prezidentem Milošem Zemanem. 

Ti se nemohou shodnout na obsazení některých velvyslanectví - třeba na Slovensku, kde by chtěl Zeman Livii Klausovou. S tím ovšem Schwarzenberg nesouhlasí. Prezident přitom podle ústavy diplomaty jmenuje, ovšem jeho rozhodnutí musí podepsat ještě premiér, respektive schválit vláda.

Poslední Zemanova cesta do Izraele vzbudila rozpaky

Zeman naposledy oficiálně navštívil Izrael v roce 2002 jako předseda vlády. Vzbudil tehdy velký rozruch výroky, v nichž připustil přirovnání tehdejšího palestinského předáka Jásira Arafata k nacistickému diktátorovi Adolfu Hitlerovi. Palestinci proti Zemanovým slovům ostře protestovali. Odsoudili je ale například i ministři zahraničí Německa a Rakouska.