Ruská opozice se vrátila do ulic se skomírající nadějí na změny

Moskva - Pod dohledem posílených oddílů ruské policie demonstrovaly na moskevském Blatném náměstí tisíce lidí proti politice Kremlu a mocenskému monopolu vládní strany Jednotné Rusko. Shromáždění, které proběhlo bez větších incidentů, bylo připomínkou loňské vlny protestů proti znovuzvolení Vladimira Putina ruským prezidentem. Informace o počtu demonstrantů se liší - podle pořadatelů přišlo 30 000 lidí, nezávislá média odhadují 20 000 a podle policie byla účast asi osmitisícová.

Demonstrace se uskutečnila na místě masových protestů, do nichž se loni v květnu zapojily desetitisíce nespokojených Moskvanů. Z tehdejší atmosféry, naplněné optimismem a vědomím rostoucí síly opozičních řad, ale dnes podle ruských novinářů zůstalo jen málo. Za rok od loňských protestů Putin upevnil svou moc a s pomocí kontroverzních zákonů schválených Státní dumou omezil opozičním silám manévrovací prostor.

„Atmosféra už není taková jako dřív, ale lidé stále chodí do ulic, aby ukázali, že jsou tu tisíce těch, kteří nesouhlasí s porušováním lidských práv. Nesouhlasí s manipulací při volbách a vymyšlenými procesy s opozičními aktivisty,“ uvedl historik a liberální politik Vladimir Ryzchov.

Minuta ticha za mrtvého dělníka

V úvodu mítinku lidé uctili minutou ticha památku stavebního dělníka, který dnes při sestavování tribuny na náměstí tragicky zahynul. Pak se ujali slova opoziční řečníci, kteří žádali osvobození osob zadržených při loňských protestech, vyzývali k uspořádání předčasných parlamentních a prezidentských voleb a kritizovali všudypřítomnou korupci a zvůli justičních orgánů. Z davu se ozývalo skandování „Rusko bude svobodné“ a „Svobodu politickým vězňům“.

Ruská policie dohlíží na protest opozice
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK/AP

Alexej Navalny:

„Já, stejně jako vy, se nebojím. Stejně jako vy i já mám co ztratit a vím, za co bojuji. Bojuji za lepší budoucnost pro moji rodinu a moje děti. A za to bojujete i vy!“

Ilja Jašin, představitel opozice:

„Putin za ten rok ukázal, že se vůbec nezměnil a že takový zůstane do konce svého života. Ale my máme na věc jiný názor. Máme pro naši zemi i životy jiné plány. A snažíme se slušně, ale důrazně vyzvat Vladimira Putina, aby Kreml opustil.“

Úřady opoziční akci povolily, průchod městem ale ne. Vyhrazený prostor ohradily zástupy policistů a speciálních jednotek OMON, z vrchu na vše dohlížel vrtulník. Policie zadržela šest lidí, podle očitých svědků zasáhla při drobném konfliktu mezi účastníky demonstrace a skupinou bojovně naladěných pravoslavných věřících. Z tribuny k demonstrantům promluvily známé osobnosti včetně blogera Alexeje Navalného, spisovatele Borise Akunina nebo poslance Ilji Ponomarjova. Krajně levicová část ruské opozice akci bojkotovala.

Demonstraci dnes opoziční aktivisté zorganizovali i v Petrohradě a v některých dalších ruských městech. Tisková služba Kremlu oznámila, že prezident Putin „byl o protestech informován“. Při loňských střetech demonstrantů s policisty skončily v policejních celách dvě stovky lidí. Dva z nich už soud poslal do vězení za podněcování násilí. Dalších asi třicet na proces teprve čeká, ve vazbě nebo v domácím vězení. Hrozí jim osm a deset let za mřížemi.