V Německu zadrželi dozorce z Osvětimi

Berlín - Německá policie ve Stuttgartu zadržela třiadevadesátiletého Hanse Lipschise, který byl údajně za druhé světové války dozorcem v nacistickém vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Zadržený je podezřelý z podílu na vraždách osvětimských vězňů mezi lety 1941 a 1945.

Německá prokuratura neuvedla jméno zatčeného, ale podle německých médií jde o Hanse Lipschise z jihoněmeckého Aalenu. Na seznamu hledaných válečných zločinců, který vede Středisko Simona Wiesenthala, je Lipschis uveden na čtvrtém místě.

Muž, který se narodil v Litvě a naturalizovaným Němcem se stal za nacistického režimu, sloužil údajně v jednotkách SS a podílel se na masakrech civilistů. Podle německé prokuratury se Lipschis osobně vražd osvětimských vězňů neúčastnil, nicméně svým jednáním vraždění napomáhal. Podle ruských médií Lipschis sloužil jako dozorce v Osvětimi až do osvobození tábora Rudou armádou v lednu 1945. On sám tvrdí, že v Osvětimi až do roku 1945 nebyl a že konec války zažil na východní frontě.

Dům Hanse Lipschise v Aalenu
Zdroj: ČT24

Lipschis podle německé regionální televize SWR připouští, že v Osvětimi sloužil, ovšem pouze jako kuchař, nikoli dozorce. V roce 1956 se přestěhoval do USA, ale v roce 1983 byl z Chicaga deportován do Německa. Důvodem bylo zjištění amerického soudu, že Lipschis lhal o své válečné minulosti. Od loňského listopadu byl stíhán na svobodě. Podle stuttgartských lékařů je zdravotní stav zatčeného natolik dobrý, že může být vzat do vazby.

V rozhovoru pro deník Die Welt Lipschis v dubnu uvedl, že v Osvětimi pracoval jen jako kuchař a nevěděl, co se zde děje - prý o tom pouze slyšel. Podle historických záznamů byl ale v Osvětimi zařazen jako dozorce. Od roku 2011, kdy byl za podíl na vraždě 28 000 židovských vězňů v táboře Sobibór odsouzen jiný válečný zločinec John Demjanjuk, stačí německému právu pro verdikt „vinen“ jen samotná spoluúčast na vražedné mašinérii - nikoliv důkaz o přímém zabití kohokoliv.

Německá prokuratura vyšetřuje asi 50 podobných případů lidí, u nichž důkaz přímého podílu na vraždách chybí. Skoro všem je ale dnes přes 90 let a času na potrestání viníků holocaustu rychle ubývá. Tak jako Demjanjuk se vězení nedočkal třeba Sándor Képíró - obviněný z vraždění Židů v Novém Sadu v Jugoslávii. Trestu se zatím vyhýbá i László Csatáry, v nepřítomnosti odsouzený za deportace z Košic, který se skrývá v Maďarsku.