Týrání a otroctví. Tak často končí sny o výdělku v arabských zemích

Washington - Americké úřady řeší vysoce citlivou kriminálně-diplomatickou kauzu. Policie osvobodila dvě filipínské služebné z rezidence saúdského vojenského přidělence. Podle mezinárodních organizací přitom jde jen o špičku ledovce. V zemích Arabského poloostrova jsou v podmínkách hraničících s otroctvím drženy statisíce lidí.

Luxusní vila na okraji Washingtonu v přepočtu skoro za 60 milionů korun se stala pro dvě Filipínky místem utrpení. Místo vysněné práce ve svobodné zemi se staly otrokyněmi vojenského atašé ambasády Saúdské Arábie. Vysvobodit je musela až americká policie. K diplomaticky ožehavému incidentu se saúdské velvyslanectví odmítlo vyjádřit.

Arabské diplomaty chrání imunita

Nejedná se přitom o zdaleka první případ. Před sedmi lety odsoudil coloradský soudce saúdského obchodníka za čtyři roky trvající zotročování a znásilňování indonéské hospodyně. V roce 2001 čelila saúdská princezna obvinění, že na Floridě shodila služebnou ze schodů.

Členka královské rodiny tehdy uprchla domů. Podobně jako ji i další arabské diplomaty obviněné ze surového zacházení se služebnictvem chrání imunita. Podle řady mezinárodních organizací se přitom takto ve svých zemích chovají k většinou asijskému personálu zcela běžně.

„Vytváří se vztah úplné závislosti. Naprostá závislost znamená zranitelnost, a to otevírá dveře zneužívání a vykořisťování,“ upozorňuje Simel Esimová z mezinárodní odborové organizace.

Otrockou práci, násilí a sexuální zneužívání pociťují podle posledních odhadů na Blízkém východě až tři miliony lidí. Kromě jihovýchodní Asie i z Afriky. Opakovaná varování ale nepomáhají. Statisíce chudých dál každý rok podléhají vidině slušného výdělku. Taková vidina má ale často kruté následky.

Reportáž Jakuba Nettla o týrání služebných (zdroj: ČT24)