Obviněný v bostonské kauze bude v domácím vězení pod dohledem matky

Boston – Mladíka obviněného z maření vyšetřování bostonského útoku podmínečně propustí do domácího vězení. Třetí strana se za něj zaručila nemovitostí v hodnotě sta tisíc dolarů. Devatenáctiletý Robel Phillipos bude v domácím vězení pod dohledem své matky. Úřady ho budou kontrolovat pomocí bezpečnostního náramku. Spolužák hlavního obviněného Džochara Carnajeva je podezřelý z křivé výpovědi. Hrozí mu za to až osm let vězení.

Devatenáctiletého Phillipose, který byl Carnajevovým spolužákem, obviňují vyšetřovatelé z toho, že jim lhal, když tvrdil, že nenavštívil Carnajevův pokoj tři dny po útoku na Bostonský maraton. Za maření vyšetřování tak Philliposovi může hrozit až osm let vězení.

Podobnému obvinění čelí i Kazaši Azamat Tažajakov a Dias Kadyrbajev, kteří po atentátu na žádost svého spolužáka Džochara Carnajeva vyhodili jeho batoh s pyrotechnikou a přenosný počítač.

Při dubnovém pumovém útoku na mezinárodní maraton v americkém Bostonu zahynuli tři lidé a více než 260 jich bylo zraněno. Atentáty mají podle vyšetřovatelů na svědomí bratři Tamerlan a Džochar Carnajevové, původem z Čečenska. Starší Tamerlan byl zabit při přestřelce s policií, Džochar byl těžce zraněn a je nyní ve vězeňské nemocnici. Soud mu může vyměřit až trest smrti.

Vydáno pod