Po 10 letech unikly unesené dívky ze zajetí

Cleveland - Devatenáctiletá Michele Knightová zmizela v roce 2002. Rok nato se ze své směny v Burger King nevrátila 16letá Amanda Berryová. A v roce 2004 zmizela teprve 14letá Georgina DeJesusová. Přes deset let pátrání nikam nevedlo. Až v noci na dnešek se jedné z unesených dívek podařilo přivolat pomoc a dostat se na svobodu. Podle prvních informací je celou dobu držel nedaleko místa únosu bývalý řidič školního autobusu. Jedna z dívek v zajetí dokonce porodila. V souvislosti s případem už byli zatčeni tři muži.

Charles Ramsey seděl večer v nedaleké restauraci rychlého občerstvení, když uslyšel ženský křik. Vyběhl ven a v jednom ze sousedních domů našel zoufalou ženu. Snažil se otevřít dvěře, ale povedlo se mu vykopnout jen jejich spodní část. Žena i s malou holčičkou v náručí vylezla po čtyřech ven.

„Slyšel jsem křik z jednoho domu. Tak jsem se běžel podívat, co se děje. Tam už byla holka, která kopala do dveří a křičela, že byla unesena a vězněna v tomhle domě a že chce okamžitě pryč. Dokonce měla s únoscem dítě. Další dvě holky byly tak v šoku, že je z baráku dostala až policie,“ uvedl Charles Ramsey.

Přijeďte dřív, než se únosce vrátí

Následně rozrušená žena zavolala na tísňovou linku s tím, že je Amanda Berryová a byla ve zprávách posledních deset let. Dodala, že osoba, která ji zadržovala, je pryč a ona je volná. „Byla jsem unesena a pohřešují mě deset let. A jsem tady. Teď jsem volná,“ řekla operátorovi tísňové linky. Žádala ho, aby na udanou adresu přijeli policisté dřív, než se únosce vrátí.

  • Jedna z žen v době únosu zdroj: ČT24
  • Amanda Berryová a Gina DeJesusová v době únosu zdroj: Isifa/EPA

Policie zatkla tři bratry

Policie po příjezdu následně osvobodila i další dvě ženy a zadržela také tři podezřelé osoby, které se na únosu dívek zřejmě podílely. „Clevelandská policie potvrzuje, že zatkla tři podezřelé. Všichni jsou muži, Hispánci, ve věku 50, 52 a 54 let,“ říká policejní zpráva.

Jedním ze zatčených je Ariel Castro, bývalý řidič školního autobusu. „Tři muži byli zatčeni, jsou to bratři a v domě bydlel zřejmě jen jeden z nich. Nebo lépe řečeno, jeden měl ve svém řidičáku stálou adresu místa činu. Zbylí dva mají trvalou adresu v západní části města,“ upřesnil zástupce náčelníka clevelandské policie Ed Tomba.

Ženy jsou podle policie v dobrém zdravotním stavu. Byly převezeny do nemocnice, kde se už setkaly se svými příbuznými. U domu, v němž je únosci ukrývali, se v pondělí večer místního času shromáždily davy lidí a nadšeně oslavovaly jejich objevení.

  • Amber Berryová (vpravo) se znovu setkala se svou sestrou autor: Family Handout courtesy WOIO-TV, zdroj: ČTK/AP
  • Policie před domem, ve kterém strávily ženy deset let autor: Tony Dejak, zdroj: ČTK/AP

Policisté spolupracují na vyšetřování s agenty FBI. Pátrání po dívkách trvalo roky, začalo už při jejich zmizení. Teď ale vyšetřovatelé musí objasnit, co se vlastně za tu dobu stalo a zda nevěděl o uvězněných ženách někdo další, třeba ze sousedství. Vyšetřovatelé proto teď prověřují veškeré telefonáty z okolí. 

Policisté přitom byli u domu, kde se teď ženy našly, v minulosti dokonce několikrát. Jednou zde prověřovali výtržnost na ulici. Podruhé tam zvonili, když prověřovali jistý incident. Jeden z bratrů Castrových byl totiž řidič školního autobusu a nechal děti údajně bez dozoru. Jenže policisté se nedozvonili, nikdo neotevřel. Castro navíc nebyl ani z ničeho obviněn.

Milý a sympatický soused…

Agenti FBI stále prohledávají dům a zajišťují důkazy. Podle clevelandského starosty Franka Jacksona v případu zatím figuruje mnoho otázek, na které by mělo odpovědět vyšetřování. Ale dodal, že „bohudíky tyto tři mladé ženy byly nalezeny a naživu“.

Zaskočení sousedé považovali Castra, majitele domu, v němž byly ženy vězněny, za milého a sympatického hudebníka, jehož dcera se čas od času stýkala s ostatními dětmi a společně se scházeli při grilování či u poslechu hudby. Rozum jim prý zůstává stát nad skutečností, že „ty dívky byly vězněny na našem zadním dvorku“, jak se vyjádřil Charlie Czorb, ale nikdo si ničeho nevšiml. „Nebylo na něm (únosci) nic vzrušujícího - tedy až doteď,“ poznamenal Ramsey.

Castrův syn napsal o zmizelé dívce článek 

O činu zřejmě nevěděl ani syn Ariela Castra. Podle televize WKYC totiž jako student žurnalistiky na státní univerzitě Bowling Green v roce 2004 napsal o zmizelé Gině DeJesusové článek. Psal v něm o rozsáhlém pátrání a semknutí lidí z okolí, kteří se snažili pomoci dívku najít. Dnes 31letý Anthony (Ariel) Castro je po nejnovějších událostech v šoku. „Je to nad moje chápání. Teď momentálně jsem opravdu v šoku,“ řekl reportérce z WKYC o zatčení svého otce.

Oběti vězněné únosci jsou někdy nalezeny i po více než 10 letech 

  • Listopad 1997 - Osmiletá Crystal Leann Anzaldiová, která zmizela ze svého domova v Kalifornii v prosinci 1990, byla objevena na Portoriku. Žila v domě se ženou, která byla obviněna z falšování dívčina rodného listu, a jejíž bývalý manžel byl podezřelý z únosu. 
  • Leden 2000 - V Kašiwazaki se po devíti letech dostala na svobodu mladá Japonka unesená v devíti letech. Nalezena byla díky návštěvě zdravotníka, který přišel pro jejího sedmatřicetiletého únosce trpícího podle policie mentálními problémy. 
  • Srpen 2006 - Po osmi letech se podařilo uprchnout ze zajetí Natasche Kampuschové. Jako desetiletou ji ve Vídni v roce 1998 cestou ze školy unesl psychicky narušený Wolfgang Priklopil a držel ji ve sklepě v dolnorakouském Strasshofu. 
  • Leden 2007 - Americká policie našla patnáctiletého Shawna Hornbecka, kterého únosce ukrýval déle než čtyři roky. Byl pohřešován od října 2002, kdy si tehdy jedenáctiletý hoch vyjel na kole a beze stopy zmizel. Hornbecka objevili při pátrání po jiném uneseném chlapci. Oba chlapce našli v bytě jednačtyřicetiletého Michaela Devlina. Své oběti znásilňoval a natáčel si pornografické snímky. 
  • Květen 2007 - V jihoafrickém Durbanu se po 13 letech dostal na svobodu mladík, kterého jeho únosce po celou dobu držel zavřeného v temné místnosti. Vězněn byl asi od svých pěti let. 
  • Duben 2008 - Po téměř 24 letech vyšel v dolnorakouském Amstettenu najevo případ Josefa Fritzla, který v roce 1984 uvěznil svou tehdy osmnáctiletou dceru v tajných sklepních prostorách svého domu, opakovaně ji znásilňoval a zavinil smrt jednoho ze sedmi dětí, které s ní zplodil. 
  • Srpen 2009 - Kalifornské úřady objevily Jaycee Lee Dugardovou, která byla unesena v červnu 1991 ve svých 11 letech manželským párem nedaleko svého domova v South Lake Tahoe. Byla vězněna v izolaci svým únoscem, který s ní zplodil dvě děti. 
Vydáno pod