KLDR zřejmě uklidila rakety z odpaliště

Washington – Podle amerických vládních zdrojů stáhla KLDR z odpaliště na východním pobřeží dvě rakety, které byly připraveny k odpálení. Podle amerických a jihokorejských činitelů už nejsou rakety v pohotovosti. KLDR udržovala Jižní Koreu a USA několik týdnů v napětí, zda uskuteční své hrozby a rakety odpálí směrem k jejich území.

Pchjongjang v dubnu rozmístil na východním pobřeží Korejského poloostrova několik odpalovacích zařízení a přesunul tam dvě rakety středního doletu Musudan. Severokorejský režim hrozil Soulu a Washingtonu odvetou za jejich společné vojenské cvičení, které v oblasti probíhalo. KLDR přišla s agresivní rétorikou poté, co na ni Rada bezpečnosti OSN uvalila nové sankce za únorový jaderný test.

„Je zřejmé, že Kim Čong-un nemá svou pozici ještě upevněnou. Jeho vztah k armádě vyvolává řadu otazníků. Nemá armádu pod kontrolou, jako ji měl jeho otec. Ale i jemu to trvalo několik let, než získal podporu nejvyššího velení,“ uvedl ve vysílání ČT24 koreanista Jaromír Chlada.

Znalci poměrů spekulovali, že by útok mohl přijít 15. dubna v rámci oslav 101. narozenin zakladatele totalitního státu Kim Ir-sena, případně na výročí založení severokorejské armády 25. dubna. Výhrůžky Kimova vnuka Kim Čong-una však náhle utichly a nyní podle zdrojů z Washingtonu v tichosti zmizely i rakety. Podle agentury Reuters není pravděpodobné, že by Severokorejci jen rakety přemístili na jiná odpaliště.

Vůbec poprvé se po měsících válečného napětí tak na Korejském poloostrově objevila první známka toho, že se situace začíná uklidňovat. Na mírnější notu hraje i Kim Čong-un. Z reportáží státní televize vyplývá, že vyměnil vojenské manévry za koncerty a stavební projekty. Utichly i hrozby jadernými útoky na Soul a Washington. Vedle zastavení jaderného programu jde také o osud amerického průvodce Kennetha Baeho, kterého Pchjongjang poslal na 15 let nucených prací. Jeho propuštění by mohlo znamenat definitivní konec zatím posledního kola korejského dramatu.

Na společné tiskové konferenci s jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje dnes americký prezident Obama v Bílém domě prohlásil, že již skončily dny, kdy Severní Korea mohla vyvolávat krize a vymáhat si ústupky od druhých. Prezident zároveň ubezpečil jihokorejského spojence, že Američané v jeho podpoře nepoleví.

Vydáno pod