To my ne, brání se Číňané nařčení z kybernetických útoků

Peking - Čína dnes odmítla tvrzení Spojených států, že jisté kybernetické útoky na americké vládní počítačové systémy lze přičíst přímo čínské vládě a armádě. Jedná se o bezdůvodná obvinění, uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing.

Podle výroční zprávy, kterou vydalo v pondělí americké ministerstvo obrany, si Čína pomocí průmyslové špionáže obstarává technologie pro modernizaci armády. Je to poprvé, co Pentagon prohlásil, že přinejmenším některé útoky na federální úřady USA organizuje přímo vláda v Pekingu.

Obvinění v nejnovější zprávě Pentagonu „jsou nezodpovědná a škodí vzájemné důvěře mezi oběma stranami“, prohlásil plukovník Čínské lidové osvobozenecké armády Wang Sin-ťün.

„Čínská vláda a ozbrojené složky nikdy neschválily hackerské aktivity,“ dodal Wang, který působí na akademii vojenských věd v Pekingu. Podle agentury AP čínská armáda často využívá takovéto akademiky jako alternativní mluvčí.

Wang rovněž vyzval obě strany, aby společnými silami bojovaly proti kybernetickým zločincům. „Čína i Spojené státy jsou oběťmi počítačových útoků a měly by spolupracovat při řešení tohoto problému.“