Slovenští kantoři si znovu zademonstrovali - a znovu vyjdou naprázdno

Bratislava – Za vyšší platy a více investic do vzdělávání dnes znovu demonstrovali slovenští učitelé. Na první větší protestní akci od loňské stávky přišly před sídlo slovenské vlády v centru Bratislavy stovky učitelů a ostatních zaměstnanců škol. Odbory demonstraci svolaly v reakci na rozhodnutí vlády Roberta Fica, která ustoupila od plánu každoročně zvyšovat rozpočet školství.

Slovensko ve srovnání s ostatními vyspělými zeměmi zaostává ve výdajích na školství i v odměňování pedagogů. Zatímco státy sdružené v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj dávají na vzdělávání více než šest procent hrubého domácího produktu, na Slovensku tento podíl v roce 2009 nedosáhl ani pět procent.

„Základ je, aby vláda v každém roce svého vládnutí dala do školství více peněz,“ řekl na shromáždění ve slovenské metropoli šéf školských odborů Pavel Ondek. Ročně by tak stát měl podle něj navyšovat rozpočet školství o 200 milionů eur (více než pět miliard korun), aby se Slovensko v průběhu několika let dostalo na úroveň ostatních vyspělých států. „Tyto peníze nejsou jen na platy, jsou na technické vybavení škol a na vědu a výzkum. Důsledkem 20 let trvajícího zanedbávání školství jsou chátrající učebny, sociální zařízení a jídelny,“ upozornil Ondek za pískotu asi tisícovky demonstrantů, kteří se pak přesunuli k sídlu slovenského parlamentu, kde protest pokračoval.

Ficova vláda počítá s tím, že by se Slovensko ve financování školství mohlo přiblížit vyspělým zemím v roce 2020, mandát vlády je ovšem jen do roku 2016. Zda si slovenské školství v příštím roce finančně polepší, bude podle ministerstva financí záležet na vývoji hospodářství.

Slovenští učitelé už loni uspořádali demonstrace a v listopadu na tři dny vstoupili do stávky, která ochromila provoz mnoha škol. Ani tyto protestní akce nepřinutily vládu ke splnění všech požadavků školských odborů. Například platy učitelů stát zvýšil o pět procent, zatímco odbory požadovaly alespoň desetiprocentní přilepšení. Ondek upozornil, že výdělek začínajícího učitele dosahuje na Slovensku 536 eur (13 770 Kč), což je mnohem méně než nástupní plat jiných absolventů vysokých škol. Průměrná měsíční mzda v zemi činí 805 eur (20 680 korun).

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)
Vydáno pod