Amazonští indiáni drží v šachu stavbu obří elektrárny

Rio de Janeiro – Zhruba dvě stovky amazonských indiánů zablokovaly část stavby největší vodní elektrárny v Latinské Americe. Demonstranti tvrdí, že obří podnik zničí jejich domovy a požadují, aby se do věci vložila prezidentka Dilma Rousseffová. O kontroverzním projektu přehrady Belo Monte už rozhodovalo několik soudních instancí, nejvyšší soud nakonec loni stavbu povolil.

Demonstranti blokují stavbu již od minulého týdne. Podařilo se jim zastavit práce asi 6 000 lidí. Trvají na tom, že místo neopustí, dokud za nimi nepřijde „člověk co nejbližší prezidentce Rousseffové“.

„Sjednotilo nás přehlížení ze strany vlády, nedostatečné konzultace a ničení našeho území,“ řekl neoficiální mluvčí demonstrantů Valdemir Munduruku. Právě kmen Munduruku má mezi protestujícími nejvíce zástupců, na blokádě se ovšem podílí také indiáni z několika dalších amazonských etnik. K žádným střetům se zaměstnanci stavby ani s desítkami přítomných policistů dosud nedošlo.  

Vůdci indiánských kmenů podepsali výzvu proti stavbě Belo Monte
Zdroj: ISIFA/JVH/JPD/SIPA

Podle brazilské ústavy mají úřady povinnost pořádat veřejná slyšení pro lidi, jejichž životy podobné stavby ovlivní. Přehrada sice přímo nezatopí domovy indiánů, připraví je však o rozsáhlá loviště a zdroje potravy. Demonstranti tvrdí, že je vláda před schválením projektu nevyslechla, úřady jim však oponují. Rousseffová za demonstranty vyslala jednoho z ministrů, jednání se ale zatím nekonala.

Přehrada Belo Monte s výkonem 11 000 megawattů bude třetí největší vodní elektrárnou na světě. Její stavba má stát 11 miliard dolarů (asi 216 miliard korun). Na místě se od loňského zahájení prací konalo již několik demonstrací, ta nynější je podle místních médií nejdelší. Pokud nedojde k velkému zdržení, měla by být první turbína v provozu v roce 2015, poslední pak o čtyři roky později. Investorská společnost Norte Energia tvrdí, že stavba kvalitu života indiánů nijak neovlivní.

Vydáno pod