Syrští povstalci zadrželi pozorovatele OSN

Damašek – Jedna ze syrských povstaleckých skupin zadržela čtyři členy mírové mise OSN na Golanských výšinách. Povstalci tvrdí, že to udělali pro jejich bezpečnost. Obávali se totiž, aby se členové mise nedostali do oblasti bojů. Šéf OSN Pan Ki-Mun vyzval povstalce, aby čtveřici propustili. Povstalci zadrželi členy mise nedaleko místa, kde se podobný incident stal už v březnu.

Skupina Mučedníků z Jarmúku, která se účastní bojů v Sýrii, oznámila, že zadržela čtveřici pozorovatelů OSN. Důvodem prý byly obavy o jejich bezpečnost. Mluvčí mise řekla, že pozorovatelé byli zadrženi na hlídce poblíž místa, kde se podobný incident stal v březnu. 

„Jsou v bezpečí a jsou zdraví. Vydáme je co nejdříve. Podobně jako v minulém případě byli i tentokrát příliš blízko těžkých bojů v oblasti Ghadír al-Bustán,“ řekl jeden z povstalců.

Právě skupina Mučedníků z Jarmúku v březnu tři dny zadržovala 21 filipínských členů mise, když zastavila konvoj OSN u Džamly. Původně propuštění skupiny podmiňovala stažením vládních sil z oblasti Golan, ale nakonec od toho upustila. 

Izrael obsadil Golany za války v roce 1967, část jich pak anektoval, asi 520 kilometrů čtverečních kontroluje Damašek. Na nárazníkové pásmo široké až šest kilometrů dohlížejí od roku 1974 Pozorovatelské síly OSN pro odpoutání (UNDOF), o nichž syrská opozice tvrdí, že jsou na straně vlády prezidenta Bašára Asada. 

V Sýrii se mezitím dál bojuje a ve Spojených státech řeší otázku, zda povstalce podpořit. Předseda zahraničního výboru amerického Senátu Robert Menendez navrhuje zákon, který by umožnil vyzbrojit některé syrské opoziční skupiny. Vláda Baracka Obamy se přitom zatím přímé zbrojní podpoře opozice vyhýbá. Obává se totiž, aby zbraně případně nepadly do rukou teroristů. 

Demokrat Menendez patří k několika senátorům, kteří se snaží přimět Bílý dům změnit názor v této věci. Jeho návrh počítá nejen s poskytnutím zbraní, ale také s dodávkou nevojenské techniky nebo s výcvikem povstalců – ovšem pouze pro ty opoziční skupiny, které nejsou nijak spojeny s terorismem.

Americký ministr zahraničí John Kerry je na návštěvě v Moskvě. Setkal se s prezidentem Vladimirem Putinem. Věnovali se hlavně situaci v Sýrii. Podle šéfa americké diplomacie je v zájmu obou zemí podporovat stabilitu v regionu a zabránit šíření extremismu.