Soud zbavil španělskou princeznu podezření z korupce

Madrid – Madridský soud nakonec španělskou princeznu Cristinu do korupční aféry jejího manžela nezatáhl. Soudce dnes totiž zrušil obvinění, že by byla spolupachatelkou machinací s financemi, kterých se měl dopustit její manžel Inaky Urdangarin. Podle soudního verdiktu nejsou k podobnému obvinění sedmačtyřicetileté dcery krále Juana Carlose dostatečné důkazy.

Španělský vyšetřující soudce José Castro začátkem dubna překvapivě obvinil princeznu Cristinu z možného podílu v případu zpronevěry veřejných financí. Údajně věděla o machinacích s penězi z veřejných zdrojů, kterých se měl dopustit její manžel. Ten si prý nechal od princezny radit. 

Teď ale madridský soud dává zpátečku a princeznu Cristinu podezření zbavil. Obvinění však podle soudu může být opět vzneseno, pokud se objeví nějaký nový důkaz.   

Princeznin manžel a zeť španělského krále Juana Carlose, Inaki Urdangarin, byl již dříve obviněn ze zpronevěry šesti milionů eur (asi 155 milionů Kč). Podle obžaloby měl zneužívat veřejné finance na organizování sportovních akcí. Společně se svým obchodním partnerem Diegem Torresem údajně odčerpali peníze z Institutu Noos, který byl financován i regionálními vládami. Část financí pak měla skončit ve společnostech ovládaných vévodou a na soukromých zahraničních účtech. K machinacím údajně docházelo v letech 2004 až 2006. 

Inaki Urdangarin
Zdroj: ISIFA/David Ramos/Getty Images

Samotný vévoda ovšem již dříve uvedl, že královský dvůr neměl s jeho aktivitami nic společného. Urdangarin se kvůli aféře neúčastní žádných oficiálních akcí. Omluvil se za to, jaký stín vrhla jeho aféra na královskou rodinu. 

Případ králova zetě, který veřejnost pečlivě sleduje, podle španělských médií může trvat ještě dlouho. Bude-li Urdangarín odsouzen, hrozí mu nepodmíněný trest vězení a vysoká pokuta.