Asad: Útokům Izraele jsme schopni čelit vojensky

Damašek/Jeruzalém - Ministři zahraničí Ruska a Spojených států chtějí uspořádat mezinárodní konferenci, která by pomohla ukončit konflikt v Sýrii. Konat by se mohla do konce měsíce. Poslední pokus o politické řešení skončil na tom, jestli prezident Asad má, nebo nemá opustit úřad. Situace v regionu se mezitím dále vyhrocuje, prezident Asad prohlásil, že jeho země je připravená čelit případné agresi ze strany Izraele. Reagoval tak na nedávné letecké útoky.

Dostat zástupce syrské vlády a opozice k jednomu stolu se stalo cílem ministrů zahraničí dvou světových velmocí, Ruska a Spojených států. Společná diskuze by podle nich měla vést k řešení konfliktu. „Ženevské komuniké říká, že na přechodné vládě se musí shodnout obě strany. Ptám se, kdo jsou ty strany? Je to současná vláda a opozice,“ uvedl americký ministr zahraničí John Kerry.

Kerryho hostitel Lavrov tvrdí, že Moskvě jde hlavně o civilisty. Jeho země se ale snaží udržet si v Sýrii vliv i vojenskou základnu. Shodu, kterou našel s americkým protějškem v otázce řešení syrské krize, nicméně vnímá jako vstřícný krok k posílení vzájemných vztahů. „Všechny problémy a neshody šly stranou. Spojili jsme naše síly, abychom bojovali proti společnému zlu. A dnes před námi stojí tento nezbytný úkol,“ řekl Lavrov.

Kerry se během návštěvy Moskvy sešel i s představiteli ruských nevládních organizací. Ty si stěžují na omezování svobod ze strany režimu prezidenta Vladimira Putina. „Celý svět velmi ctí vaše úsilí,“ prohlásil Kerry během setkání v sídle amerického velvyslance v Rusku Michaela McFaula.

  • Ruské úřady zahájily v březnu bezprecedentní prověrku ruských i zahraničních nevládních organizací působících v Rusku. Ruský parlament přijal loni v listopadu zákon, který podřizuje zpřísněnému režimu všechny organizace přijímající peněžní granty z ciziny. Ukládá jim například veřejně se označovat jako „zahraniční agent“ a předkládat častěji než ostatním úřadům ke kontrole výkazy o hospodaření.
  • Sergej Lavrov autor: Laurent Gillieron, zdroj: ČTK/AP
  • John Kerry autor: Win McNamee/Getty Images, zdroj: Isifa

Přátelství s Íránem až za hrob

Zatímco světové politické špičky jednají, syrský prezident Bašár Asad se poprvé vyjádřil k izraelským útokům. Nyní vzkazuje: agresi jsme schopni čelit vojensky. V případné odvetě by mu po boku stál i Írán, který útoky už dřív odsoudil. „Naše vzájemné vztahy se týkají hlavně obchodu a hospodářství. Teď jsme připraveni prohloubit pomoc našim bratrům v Sýrii ve všech oblastech, které syrský lid potřebuje,“ uvedl íránský ministr zahraničí Alí Akbar Sálehí.

Izrael opakovaně varoval, že nebude tolerovat dodávky zbraní pro Hizballáh. Právě ty měly být důvodem leteckých úderů. Izraelské ministerstvo zahraničí současně zdůrazňuje, že země nemá v úmyslu zasahovat do syrského občanského konfliktu. S tím ale Sýrie nesouhlasí a dál Izrael viní z podpory rebelů. "Nemáme strach a jsme připraveni bránit sebe a naše lidi. Nebudeme mlčet tváří v tvář agresi," sdělil syrský ministr zahraničí Walid al Muallem.

Poslední vojenský konflikt mezi Izraelem a Hizballáhem se odehrál v roce 2006. V Izraeli panují obavy, že si Hizballáh obstarává íránské rakety s delším doletem, než mají zbraně, které měla tato skupina k dispozici dosud.

Lidé v zemi neměli řadu hodin spojení

Syřané mají opět přístup k internetu, bez kterého byli více než 16 hodin. Příčina odstávky od informační dálnice přitom zůstává nejasná. Státní média tvrdí, že odpojení internetu způsobily technické příčiny, konkrétně závada na optických kabelech, která přerušila i telefonické spojení.
   
Spekulovalo se ale také o tom, zda režim nevypnul internet a telefony schválně, aby utajil případnou vojenskou operaci. „Myslím, že režim připravuje nějaký útok. Je to tak pokaždé, když je odříznutý internet,“ prohlásil opoziční aktivista, který udal jen své jméno Fáris. Žádná velká ofenziva se ale mezitím nekonala. Opozice ostatně ke komunikaci používá satelitní spojení, aby se vyhnula kontrole úřadů.

Konflikt v Sýrii trvá už přes dva roky. O život v něm přišlo nejméně 70 tisíc lidí.

USA a Rusko chtějí uspořádat konferenci o Sýrii (zdroj: ČT24)