Dvě unesené ženy z Clevelandu jsou po 10 letech doma

Cleveland (Ohio, USA) – Po deseti letech se shledaly s příbuznými 27letá Amanda Berryová a 23letá Gina DeJesusová – dvě ze tří žen unesených v Clevelandu. Právě Berryové se tento týden podařilo ze zajetí uprchnout a svět obletěl její telefonát na nouzovou linku, který upozornil na osud jí i dalších unesených. V domě, kde byly ženy deset let vězněny bratry Castrovými, se našly provazy a řetězy. Dvaapadesátiletého Ariela Castra s oběma bratry zatkla v pondělí policie a tři ženy z jeho domu osvobodila. Policisté bratry vyslýchají; jestli se k únosu přiznali, zatím úřady neřekly.

Berryová, která v zajetí porodila nyní šestiletou dceru, se vrátila domů téměř přesně po deseti letech. Unesena byla v dubnu 2003 těsně před svými 17. narozeninami. Ačkoli policie původně ohlásila, že Berryová učiní krátké prohlášení pro tisk, nakonec se na veřejnosti neobjevila. Před slavnostně vyzdobený dům, který obklopovaly barevné nafukovací balónky, plyšové hračky a uvítací nápisy, vyšla pouze její sestra Beth Serranová. Poděkovala lidem za podporu a přítomné početné novináře požádala, aby Berryová mohla strávit první hodiny s rodinou v soukromí.

Beth Serranová, sestra Amandy Berryové:

„Chci poděkovat veřejnosti i médiím za podporu a odvahu v minulých letech. Teď vás naše rodina prosí o soukromí, abychom má sestra, neteř i já měly čas se zotavit.“

Do domu rodičů se za nadšeného přivítání ze strany sousedů, přátel a známých vrátila i DeJesusová, kterou unesli ve 14 letech. Na záběrech televizních kamer se jen mihla a tvář si kryla kapucí mikiny. Poslední z osvobozených žen, 32letá Michelle Knightová, je zatím stále v nemocnici.

Deset let v sousedství únosce - obyvatelé Clevelandu jsou v šoku

Příbuzní a sousedé Castrových jsou případem únosu šokováni, při zpětném pohledu tu ale byly náznaky temnější stránky života Ariela Castra. Rodiny mladých žen a jejich předpokládaní únosci a věznitelé bydleli v sousedství a podle místních médií měli překvapivě blízké vztahy. Ariel Castro, který jako jediný z trojice bratrů žil v domě, kde byly unesené vězněny, byl už léta rozvedený a nikdy nebyl viděn ve společnosti žen. Najednou se ale začal ukazovat v rezidenční čtvrti poblíž centra Clevelandu se šestiletým děvčátkem. Sousedům řekl, že to je dcera jeho přítelkyně.

Bývalý řidič školního autobusu byl v pracovních posudcích hodnocen většinou „výborně“, opakovaně byl ale také trestán. V nejvážnějším případě šlo o incident, kdy byl obviněn, že nazval školačku „děvkou“ a ponechal dítě v autobuse samotné. Tyto prohřešky se nakonec nakupily a Castra loni v listopadu propustili. V roce 1993 zadržela policie Castra kvůli domácímu násilí, obviněn ale tehdy nebyl.

V souvislosti s případem proto nyní dopadá na místní policejní sbor podezření z liknavosti. Podle lidí ze sousedství domu, kde byly ženy nedobrovolně drženy, byla policie v minulosti k domu přivolána nejméně dvakrát kvůli podivným incidentům.

Jedna sousedka třeba uvedla, že před několika lety volala místní strážce pořádku poté, co její dcera zahlédla nahou ženu, jak leze po čtyřech na dvoře domu. Jiný z obyvatel v lokalitě zas prý hlásil, že zaslechl bušení na dveře zevnitř a všiml si igelitových tašek zakrývajících okna. V obou případech policisté k domu přijeli, ale zůstali přede dveřmi. Minimálně jednou se prostě nedozvonili, a tím pro ně zřejmě celá záležitost skončila.

Devatenáctiletá Michelle Knightová zmizela v roce 2002, rok nato se z práce nevrátila 16letá Amanda Berryová a v roce 2004 zmizela teprve 14letá Georgina DeJesusová. Pátrání nepřineslo úspěch, až v pondělí se jedné z unesených dívek podařilo přivolat pomoc a dostat se na svobodu. Celou dobu trojici žen, jimž je dnes 32, 27 a 23 let, držel nedaleko místa únosu bývalý řidič školního autobusu. Ariel Castro a dva jeho bratři, čtyřiapadesátiletý Pedro a padesátiletý Onil, byli v pondělí vzati do vazby. Policie kromě žen v domě našla i šestileté dítě, které se zřejmě narodilo v zajetí.

Dlouhá léta považovali sousedé ze Seymour Avenue Ariela Castra za přátelského, ale uzavřeného člověka a skvělého muzikanta. Měl prý rád motorky a jako amatérský mechanik rád mluvil o autech. Ukazoval se na sousedských grilovacích večírcích na prázdné parcele v ulici.

Minulý měsíc se objevil i na zádušní mši, jíž si rodina a přátelé jedné z pohřešovaných, Giny DeJesusové, připomněli devět let od jejího zmizení. „Přišel na mši a tvářil se, jako by se nic nestalo,“ řekl Castrův bezprostřední soused Anthony Quiros.

FBI na místě činu v Clevelandu
Zdroj: ČT24

Policie vyslýchá bratry Castrovy

Policie v Clevelandu trojici bratrů Castrových vyslýchá. Proti Arielovi, Onilovi a Pedrovi by mělo být vzneseno formální obvinění. „Je to jen špička ledovce. Toto vyšetřování potrvá dlouhou dobu,“ řekla mluvčí clevelandské policie Jennifer Ciacciaová. Mediální zprávy, že byly ženy v domě připoutány řetězy, bity a že několikrát otěhotněly, odmítla komentovat.

„Máme řadu otázek, na něž neznáme odpovědi. Proč byly tyto ženy uneseny? Jakým způsobem byly uneseny? A jak mohly zůstat v Clevelandu, aniž si toho celou dobu někdo všiml?“ uvedl clevelandský starosta Frank Jackson na tiskové konferenci.

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)

Rodiny unesených žen a podezřelí měli prý blízké vztahy

V domě v Clevelandu, kde byly tři unesené mladé ženy vězněny, našla policie řetězy a provazy. Ženy jimi prý byly připoutány, občas směly na zadní dvorek. Podle clevelandského policejního šéfa Michaela McGratha je ale fyzický stav žen vzhledem k okolnostem překvapivě velmi dobrý.

Rodiny mladých žen a jejich předpokládaní únosci a věznitelé bydleli v sousedství a měli překvapivě blízké vztahy. Strýc Giny DeJesusové hrál posledních 20 roků v různých kapelách s Arielem Castrem. Ginin strýc Tito dokonce prý dům navštívil v době, kdy v něm byly dívky vězněny, ale nic neobvyklého nepozoroval. Poslední osobou, která Ginu před jejím zmizením v roce 2004 viděla, byla její spolužačka Arlene Castrová, dcera Ariela Castra. Arlene prý onoho osudného dne telefonovala matce, jestli by dívky nemohly strávit společně nějaký čas v kamarádčině domě. Matka jí to nedovolila, a tak se děvčata rozloučila a každé se vydalo svou cestou.

Ariel Castro, který se přátelil také s Gininým otcem, se v uplynulých letech před sousedy nijak neskrýval. Když jeho kamarádovi zmizela cestou ze školy dcera Gina, rozdával Castro letáky se snímkem 14leté dívky a uspořádal hudební představení na charitativní akci na její počest. Když se sousedé sešli před rokem při svíčkách, aby si dívku připomněli, Castro přišel také - a utěšoval dívčinu matku. Podle sousedů se tak předpokládaný únosce zdál být zmizením Giny DeJesusové a další teenagerky, která se ztratila o rok dřív, stejně otřesen jako ostatní v převážně portorikánské čtvrti Clevelandu.

Castrova rodina bezproblémová nebyla

Rodina Ariela Castra ale nebyla bezproblémová. Castrova 25letá dcera Emily si nyní ve vězení odpykává trest 25 let za pokus zavraždit svou jedenáctiměsíční dceru. Nemluvně se snažila podřezat, když jí bylo 19 let - krátce poté, co otec dítěte odešel z domova. Holčičku řízla čtyřikrát do krku a pak se pokusila spáchat sebevraždu. Dítě přežilo.

Další ze sousedů Joe Popow prý znal bratry Castrovy od dětství. S Arielem se scházeli v jeho garáži, kde nacvičovali nové skladby. Jedna ze zkoušek ale skončila bizarně, vzpomínal Popow. „Ariel byl v mé garáži, asi tak před pěti, šesti lety. A najednou - vy se budete smát - mi řekl, že je v CIA. A já nevěděl, jestli žertuje, nebo ne, zarazila mě ale vážnost toho, jak to řekl. Nevěděl jsem, čeho je schopný. Začal jsem být vůči němu ostražitý,“ řekl otec šesti dětí. „A teď, když to vyšlo najevo, si říkám: Ten člověk chodil ke mně domů. Býval u mě v garáži. A já mám stejně starou dceru.“

Případ Knightové byl ve své době nejméně medializován, protože panovalo podezření, že mohla rodiče bez upozornění opustit a odstěhovat se jinam. Michelle totiž krátce před svým zmizením otěhotněla a porodila syna. Podle Michelliny matky Barbary byl otec dítěte násilný a malého chlapce bil. Michelle později ztratila opatrovnická práva. V den svého zmizení se měla před soudem účastnit jednání týkajícího se opatrovnictví syna.

Dům, v němž byly ženy nedaleko centra Clevelandu vězněny, měl čtyři pokoje, jednu koupelnu a sklep o rozměrech 70 metrů čtverečních. Podle místních médií byly dvě unesené ženy často drženy odděleně ve sklepě domu a třetí z žen v pokoji nahoře. Přinejmenším v jednom z pokojů visely ze stropu řetězy. Podle týchž zdrojů zadržované ženy až pětkrát otěhotněly, ale o děti přišly kvůli špatnému zacházení či podvýživě. V domě byla objevena jen šestiletá dcera Berryové. Jestli se narodily ještě další děti, zatím není jasné.