Jak slíbili, tak učinili: Kurdové se začali stahovat z Turecka

Ankara - Ohlášené postupné stahování z Turecka do Iráku zahájili dnes rebelové ze zakázané Strany kurdských pracujících (PKK). Odsun rebelů ohlásil minulý měsíc vůdce povstalců z PKK Murat Karayilan. Podle něj bude stahování postupné a skončit by mohlo na podzim. Povstalci ale varovali, že jakákoliv závažná provokace ze strany turecké armády bude znamenat, že stahování přeruší.

K odsunu z Turecka a návratu na severoirácké základny vyzval rebely jejich vězněný vůdce Abdullah Öcalan, kterého turecké úřady dopadly v roce 1999. Úřady odhadují, že nyní se v Turecku pohybuje 1 500 až 2 000 kurdských rebelů. Více než 30 let trvající boje mezi povstalci z PKK a tureckou armádou si vyžádaly přes 45 000 životů.

Podle kurdského tisku by se během dneška mělo vydat na pochod 200 až 500 z asi dvou tisícovek bojovníků, první skupinky by do Iráku měly dojít během týdne. Turecké úřady ústup ještě nepotvrdily. PKK dříve obvinila tureckou armádu, že ohrožuje odsun tím, že vysílá k průzkumu bezpilotní letouny a posiluje jednotky v pohraničí.

Turecká armáda nepotvrdila, že by kvůli odsunu povstalců podnikala nějaká zvláštní opatření. Jen sdělila, že „boj proti jakémukoliv terorismu“ pokračuje. Během ústupu v roce 1999 turečtí vojáci zaútočili a zabili na 500 rebelů. Vicepremiér Bülent Arinç však zdůraznil, že stažení rebelů je pro Ankaru důležité. Stanice BBC připomněla, že premiér Recep Tayyip Erdogan opakovaně slíbil, že armáda nezaútočí na žádné ustupující bojovníky PKK.

Vydáno pod