Hawking podpoří akademický bojkot Izraele - do Jeruzaléma nepojede

Jeruzalém/Londýn – Na protest proti zacházení Izraele s Palestinci odřekl britský astrofyzik a matematik Stephen Hawking svou účast na červnové mezinárodní konferenci v Jeruzalémě. Izrael 71letého světoznámého vědce kritizoval, že se svým rozhodnutím připojil k „nesprávnému a skandálnímu“ akademickému bojkotu židovského státu.

Těžce postižený vědec, který se kvůli dlouholeté chorobě nemůže hýbat ani mluvit, původně přijal pozvání na konferenci o otázkách budoucnosti, na níž jsou očekávány četné osobnosti z celého světa. Do Jeruzaléma se na toto setkání, v jehož rámci je plánována i oslava 90. narozenin izraelského prezidenta Šimona Perese, chystají přijet například i někdejší světoví vůdci jako Bill Clinton, Michail Gorbačov nebo Tony Blair.

Minulý týden ale profesor Cambridgeské univerzity Hawking v krátkém dopise adresovaném izraelskému prezidentovi sdělil, že změnil názor a na konferenci do Jeruzaléma nepřijede. Na základě svých znalostí o Palestině a po konzultacích s palestinskými kolegy prý učinil „nezávislé rozhodnutí“ podpořit akademický bojkot Izraele.

Předseda jeruzalémské konference Israel Maimon označil Hawkingovo rozhodnutí za špatné a neospravedlnitelné. Akademický bojkot Izraele je podle něj nepřípustný, obzvláště pak u člověka, „pro něhož je duch svobody základem jeho lidského a akademického poslání“. Bojkot je podle Maimona navíc neslučitelný s otevřeným, demokratickým dialogem.