Berezovskij pohřben: V úzkém kruhu, ale za hojné účasti

Londýn - Někdejší ruský oligarcha Boris Berezovskij byl za velkého zájmu britských a ruských médií pochován na hřbitově v Brookwoodu, asi 40 kilometrů od Londýna. Okolnosti smrti sedmašedesátiletého podnikatele stále nejsou zcela jasné. Britská policie se přiklání k verzi o sebevraždě oběšením, vyšetřování ale dosud neuzavřela.

Obřad se měl podle původních plánů odehrát jen v úzkém rodinném kruhu, ale o tajemství se v předstihu dozvěděli novináři. Dostavili se v tak hojném počtu, že podle správkyně hřbitova přeměnili pietní akci v opravdový horor. Na pořádek dohlížela místní policie.

Podle BBC se o pohřbu nedozvěděli ani všichni Berezovského přátelé, a tak se obřadu zúčastnily jen asi tři desítky lidí, vesměs příbuzných. Přišel ale i exilový čečenský vůdce Achmed Zakajev a několik právníků. Ruská agentura ITAR-TASS se dopočítala padesátky účastníků, včetně Berezovského poslední přítelkyně, dvou bývalých žen, bodyguarda, který 23. března našel tělo v uzamčené koupelně oligarchova domu v Ascotu u Londýna, či vdovy po někdejším zběhlém ruském agentovi Alexandru Litviněnkovi, otráveném v londýnském exilu.

Berezovskij býval za dob prvního ruského prezidenta Borise Jelcina považován za jednoho z nejbohatších a nejvlivnějších mužů v zemi. Ale před hněvem Jelcinova nástupce Vladimira Putina musel uprchnout do Británie, kde získal politický azyl a po léta sehrával roli „úhlavního nepřítele“ Kremlu. Před smrtí, po prohrané soudní bitvě s jiným ruským miliardářem, však prý žádal Putina o odpuštění a o povolení k návratu do vlasti.