Berlusconi patří za mříže, potvrdil odvolací soud

Řím – Kauzy Silvia Berlusconiho neberou konce. Odvolací soud teď rozhodl v jeho neprospěch, když italskému expremiérovi potvrdil rozsudek první instance. Za daňové úniky by si měl Berlusconi odsedět čtyři roky za mřížemi. Rozsudek ovšem není pravomocný. Politik se hodlá odvolat k soudu nejvyššímu. Obvinění odmítá s tím, že jsou politicky motivovaná, napsal server BBC News. V kauze Berlusconiho společnosti Mediaset je obžalováno celkem 11 osob. Obohatit se měly o stamiliony eur.

Případ se táhne už dlouhých sedm let

Kauza Mediaset se týká daňových úniků při nákupu vysílacích práv pro Berlusconiho mediální impérium v 90. letech minulého století. Obžalovaní údajně získali stamiliony eur, když práva nakupovali přes zahraniční prostředníky za uměle navýšené ceny, přičemž se vyhnuli placení daní.

Italská justice případ řeší už sedm let. První rozsudek padl už loni v říjnu - tresty dostali čtyři lidé, včetně Berlusconiho. I kdyby ale nejvyšší soud trest definitivně potvrdil, skončil by expremiér ve vězení jen na rok, jelikož se na něj vztahuje amnestie z roku 2006.

„Odsuzuje se k zákazu výkonu veřejných funkcí a spolu s deseti dalšími obviněnými i k zaplacení pokuty ve výši deseti milionů eur,“ zněl verdikt milánského soudu.

Silvio Berlusconi, bývalý italský premiér:

„Jsem absolutně nejčastěji soudně perzekuovaný člověk na světě za celou historii. Účastnil jsem se více než dvou a půl tisíce soudních slyšení.“

Berlusconiho právníci se opět ohánějí předpojatostí soudců

Soudní řízení ale bude možná ukončeno bez pravomocného rozsudku. Příští rok totiž vyprší promlčecí lhůty. Kvůli promlčení se přitom Berlusconi nedočkal rozsudku už několikrát v minulosti. „Jde o verdikt předpojatých soudců,“ reagovali na verdikt Berlusconiho právníci. Médiím řekli, že tento rozsudek očekávali, a zvrat si slibují od nejvyššího (kasačního) soudu, který je v Itálii třetí a poslední odvolací instancí.

Berlusconiho advokáti několikrát už uspěli s žádostí o odklad kvůli politickým povinnostem svého mandanta. Expremiér se totiž stal po únorových volbách opět klíčovou postavou ve vrcholné politice. Jeho pravicová strana Lid svobody (PdL) skončila těsně druhá.

Mediaset je největší italskou soukromou televizní společností. Loni nezopakovala dosavadní příznivé hospodářské výsledky a poprvé od zápisu na burzu v roce 1996 skončila ve ztrátě.

Italský odvolací soud potvrdil rozsudek nad Berlusconim (zdroj: ČT24)

Další Berlusconiho kauzy:

FININVEST
Berlusconiho firma Fininvest získala na základě soudního rozhodnutí v roce 1991 obří vydavatelství Mondadori, o které měla zájem také mediální skupina patřící Carlovi de Benedettimu. Později se však ukázalo, že Berlusconiho právník soudce uplatil. Premiér podle verdiktu milánského soudu z října 2009 nesl jako ředitel společnosti za korupci odpovědnost. Fininvest měl navíc zaplatit Benedettiho společnosti CIR odškodné ve výši 750 milionů eur, odškodné bylo nakonec odvolacím soudem sníženo na 560 milionů eur (13,5 miliardy korun).

MILLS
Berlusconi čelil obvinění, že v roce 1997 zaplatil svému bývalému britskému právníkovi Davidu Millsovi za falešné svědectví ve dvou procesech z 90. let úplatek ve výši 600 000 dolarů (asi 10,5 milionu Kč) z údajných tajných fondů, které vlastnila společnost Mediaset ovládaná Berlusconiho rodinou. Mills byl v únoru 2009 odsouzen na čtyři a půl roku za křivé svědectví v Berlusconiho prospěch, kasační soud v roce 2010 však označil jeho trestný čin za promlčený. Proces proti Berlusconimu ve stejné kauze byl několikrát pozastaven, například na základě sporného zákona o imunitě. Berlusconimu hrozilo pět let, loni v únoru ale milánský soud proces ukončil kvůli promlčení.

NAHRÁVKY
V kauze, která vypukla loni v únoru, byl Berlusconi obžalován z prozrazení úředního tajemství v případu odposlechů někdejšího opozičního levicového lídra Pierra Fassina a tehdejšího šéfa italské banky Unipol Giovanniho Consorteho, jehož institut se v roce 2005 pokusil převzít další italskou banku. Záznam telefonátu mezi Fassinem a Consortem zveřejnil deník Berlusconiho bratra Paola Il Giornale, rozhovor měl ale kvůli probíhajícímu vyšetřování zůstat v tajnosti. Milánský soud poslal Berlusconiho na rok do vězení za vyzrazení úředního tajemství. Rozsudek je zatím nepravomocný.

RUBYGATE
V této kauze je Berlusconi obviněn ze sexuálního styku s nezletilou a ze zneužití pravomocí. Ústřední postavou je tanečnice marockého původu Karima Mahrúgová, známá pod uměleckým jménem Ruby. S tou měl podle obžaloby Berlusconi sexuální styk za peníze v době, kdy dívce ještě nebylo 18 let, což je v Itálii trestné. Vyšetřovatelé zároveň tvrdí, že bývalý předseda vlády zneužil své pravomoci, když se svou intervencí u policie snažil zabránit zatčení této dívky podezřelé z krádeže. Proces s Berlusconim začal v dubnu 2011 a Berlusconi se k soudu poprvé osobně dostavil loni v dubnu, kdy svoji vinu popřel a stejně tak reagoval i v dalším vystoupení před milánským soudem, které se konalo v říjnu. Politik také vyloučil, že by se v jeho vile někdy konaly erotické večírky, o nichž se roky píše v italských médiích. Ruby letos v dubnu popřela, že by měla v minulosti sex s Berlusconim, ale přiznala, že v minulosti lhala o svém původu.

Vydáno pod